Bilimsel gelişmeye ilişkin araştırma programlarıyla ün kazanmış Macar Filozof ...

İmre Lakatos,
Imre Lipsitz olarak Macaristan' da doğdu. II. Dünya savaşı esnasında Nazi işgalinden hemen önce adını Tibor Molnar olarak değiştirmiş. Ailesini Auschwitz’ de yitirip, Marksist direniş örgütlerine katıldı. Adını da Nazilere direnen General Geza Lakatos’ tan esinlenerek İmre Lakatos olarak yeniden değiştirmiştir.  
(D. 9 Kasım, 1922 - Ö. 2 Şubat, 1974), 
Macar Filozof.

Bilimsel gelişmeye ait araştırma programlarıyla ün kazanmış, çağdaş bilim felsefecisi. 
Macar bilim ve matematik felsefecisi, bilimsel araştırmalarda metot, ispat, çürütme metotları üzerine görüşleriyle tanınmıştır. Lakatos bilimsel gözlemin nesnel bir şekilde yapılmasını öngörerek, bir anlamda ampirist bilgi anlayışlarına olanak verir. Bu da sert eleştirilere maruz kalan pozitivizm ve ampirizm konularında kesin olmayan bir önerme olarak görünür.

Lakatos, aynı zamanda klasik bilim anlayışına yönelik itirazlarıyla tanınmıştır. Lakatos bilimin rasyonel bir şekilde ilerlediğini kanıtlamaya çalışır. Hem Popper hem de Kuhn karşıtı önermeleri sözkonusu olmakla birlikte Lakatos, daha çok bunlar arasında bir tür sentez arayışında bir bilim felsefecisi olmuştur.

Macaristan, Debrecen' de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 9 Kasım, 1922 yılında doğdu. Babası, bir şarap tüccarı ve annesi ev hanımıdır. İbrani dilinin ve Yahudi kültürünün müfredatın temel parçalarını oluşturduğu Debrecen Yahudi Lisesi'nde eğitime başlar. Debrecen Üniversitesi' nde 1944 yılında matematik, fizik ve felsefe alanında eğitim aldı. 1944 yılının başında yasadışı örgütleme faaliyeti nedeniyle Lakatos üniversiteden atılır. Savaş bitince, 1947 yılından itibaren Macar eğitim bakanlığında üst düzey bir yetkili olarak çalıştı. 1948 yılında Debrecen Üniversitesi'nden aldığı doktora derecesi ile eğitimine devam etti. 1949 yılında Moskova Devlet Üniversitesi' nde eğitim hayatına devam etti. 

1945 - 1950 yılları arasında Macaristan' da özellikle kültürel yaşamda ve akademide Komünist yönetimin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. 1950 - 1953 yılları arasında revizyonizm suçlamasıyla hapse atıldı. 

Lakatos, 2 Şubat, 1974 tarihinde ani bir şekilde (51) yaşında kalp krizi nedeniyle öldü.

Lakatos, ölümünün ardından okul tarafından onurlandırılmak için Macaristan' da Lakatos Ödülü verilmeye başlanmış.

Imre Lakatos’ un anısına 1986 yılından beri bilim felsefesi alanında Lakatos Ödülü verilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ