Türkiye'de, özellikle de kırsal kesimde 1930'lu yıllardan beri kullanılan lastik ayakkabının adı ...

Gislaved,
Cızlavet,
Cislavet.
Gislaved Lastik,
Lastik Ayakkabı,
Gislaved, Türkiye'de, özellikle de kırsal kesimde 1930'lu yıllardan beri kullanıla gelen lastik ayakkabının adıdır. Sanki bağcıkları ve sayası olan bir iskarpin gibi duran bu ayakkabıların lastikten yekpare bir kalıp halinde tabanıyla birlikte preslendiği anlaşılmaktadır. Renkleri genellikle siyahtır. 

Bu rengiyle ve sağlam görünümüyle adeta bir araba lastiğini andırır. Zaten İsveç' te Gislaved adında bir bölgede kurulmuş olan aynı isimde bir otomobil lastiği üreten firma da mevcuttu. Ayakkabılar muhtemelen adını galoş da üreten bu firmadan alıyordu. Galoş türünden bu ayakkabılar şimdilerde farklı firmalar tarafından üretilseler de, halk arasında yine Gislaved adıyla anılmaktadırlar.

Gislaved ayakkabılar çok ucuza maledildikleri için genellikle gelir seviyesi düşük insanlar tarafından tercih ediliyordu. Ayrıca içine su çekmemesi, çabucak kuruması, temizliğinin kolay, giyilip çıkartılmasının pratik olmasından dolayı tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı kırsal bölgelerde yaygın olarak kullanıldı. Tek sakıncası izolasyon özelliği yoktu ve bundan dolayı ayakları sıcak tutmuyordu. Hatta, 
Anadolu'da bazı yörelerde soğuk kuyu gibi alaycı isimlerle de anıldı. Halk bu dezavantajını aşmak için kışları yün çorapla giyilirdi. Bazı modelleri mest adı verilen ince deriden yapılmış adeta çorap gibi kullanılan ince tabanlı ev ayakkabılarının üzerine de giyiliyordu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ