Molük dağlarında adalar grubu...

Sula,
Obi,
Misool,
Molük dağlarında adalar grubu.
Molük (
Moluk) Adaları Endonezya'nın doğusundaki tarihi baharat adalarıdır. Adı, bölgede hindistan cevizi ve diğer bitkilerden üretilen baharatlardan kaynaklanmaktadır. Ekvator üzerinde bir bölgedir. Batıda Celebes (Sulawesi), doğuda Yeni Guyana, güneyde Timor ve kuzeyde Filipinler' e kadar uzanan Pasifik Okyanusu ile sınırlanır. 

Toplam alanı 90.000 km², nüfusu ise bir milyondan fazladır. İkinci Dünya Savaşından sonra doğu Endonezya Eyaletinin bir ili olan Moluk Adaları, 1949 yılında Endonezya Birleşik Devletlerinin özerk bir eyaleti oldu.

On altıncı yüzyılda Molukların içinde iki küçük ada olan Tidare ile Ternate' de sultanlıklar kuruldu. Bunlar kendi bölgelerinin ticaretini idareye başladılar. 1512 yılında gelen Portekizliler, Ternale Sultanı ile ticari bir anlaşma yaptılar. Ancak bu sırada İspanyollarla Portekizliler arasında adaların kontrolü üzerinde anlaşmazlıklar başgösterdi. 1599 yılında Hollandalılar güneydeki Amboina, Banda Adalarını hakimiyetleri altına aldılar. On sekizinci yüzyılın sonlarına doğru ise Moluk Adalarının ticari gücü hızlı bir kayba uğrayarak, ekonomik bir durgunluğa girdi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ