Kitapsever...

Bibliyofil,
Kitapsever.
Fransızca bibliophile.
İngilizce,  bibliophile, bibliophil.
Kitap dostu, kitaplara düşkün (kimse).
Kitap sever, kitaba aşırı derecede düşkün kimse.
Öz ve biçim yönünden iyi nitelikli kitapları seçen, kitaba tutkuyla bağlı (kimse).
Kitap kurdu, 
Kitaba tutkuyla bağlı.
Bibliyofil, kitapsever anlamına gelmektedir. Aldığı ya da okuduğu kitapları yakın çevresiyle, arkadaşlarıyla, dostlarıyla paylaşmaktan keyif alan kimseye denir. Amma; Yazar, Anatole France (1844-1924) ise, “Kimseye kitap ödünç vermeyin; ben kitaplığımı başkalarından ödünç aldıklarımla kurdum” demişti. Bibliyofil kitaplığından geçici de olsa bir çıkış olmaması için elinden geleni yapar, haksız değildir!

Bibliyofil; bizdeki anlamıyla kitapsever manasına gelmektedir. Kitaplara karşı sevgisi ve ilgisi olan, kendi zevklerine uyan kitapları okuyan kitapseverler okuyup bitirdikleri kitapları başkalarıyla da paylaşmaktadır. Kitaplarını paylaşmaktan çekinmezler, çevresindeki kişilerinde okumasını ister. İmkanları oldukları sürece kitap alarak okurlar, bütçelerini zorlamazlar.

Bibliyomani; kitaplara olan aşırı ilginin hastalık boyutuna gelmesini manasına gelmektedir. Jargon olarak tanımlanırsa kitap manyağı da denir. Yunanca biblion kitap ve mania hastalık  kelimelerinin birleşmesi sonucunda oluşmuştur. Kitaplara duydukları yoğun ilgi yüzünden odalar dolusu kitapları olmasına rağmen paylaşımcı değillerdir. Anksiyete gibi takıntılı bir duruma dönüştüğünde psikolojik bir rahatsızlığa dönüşmektedir.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ