Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göl...

Aral,

Aral gölü,
Aral tenizi.
Bahri Aral,
Orol dengizi,
Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür.
Önceki yıllarda 68.000 km² yüzölçümüyle Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Aral Gölü büyüklük sırasına göre; Hazar, Superior, Viktorya göllerinden sonraki sırada yer alır.

Aral gölü, Amu Derya (Ceyhun) ve Sri Derya (Seyhun) sularının birikmesiyle oluşmuştur. Eskiden Aral Gölü'nün bulunduğu bölgede yazlar oldukça kurak geçmektedir. Aral Gölünde bir çok ada ve adacıkları da içinde barındırır. Bol miktarda balık türü bulunduran bu gölde özellikle sazan balığı popülasyonu üst seviyededir. Aral Gölü' nün etrafında nüfus yoğunluğu fazla değildir. Genelde bu göl ve çevresi balıkçıların yaşadığı ve barındığı yerleşim merkezleri vardı. Amuderya ve Siriderya nehirleri aşırı derecede alüvyon taşıdıkları için göl dolmuş. İlave olarak çok eski yıllardaki insan hareketlerinin nedeni ve aşırı sulama ve buharlaşma nedeniyle eski yüzölçümünün %90' ını kaybetmiştir. 1989 yılında Aral Gölü, Göçük göl ve Büyük göl olarak ikiye ayrılmıştır. Bu iki küçük gölün tuz oranı oldukça yüksektir.

Aral gölünün genişliği 228 km. uzunluğu ise 420 km. dir. Aral gölünün kıyı kesiminde batı kıyıları diktir. Doğu ve güney kıyıları düz ve yassıdır. Kuzey kıyıları ise girintilidir. Etrafı çöldür. Bu sebeple yerleşim yoktur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ