Asetik aside verilen bir ad...

Sirkeruhu,

Asetik aside verilen bir ad.
Etanoik ( asetik ) asit Formülü: 
C2H4O2 - CH3COOH
Adından da anlaşılacağı gibi, bir asit bileşiğidir. Bu nedenle sirkenin pH değeri 7' den daha düşüktür.  Asetat tuzunun varlığında, 2.76 ile pH düzenlemesinde etkili olan bir tampon sistemi oluşturur. 

Asetik asit, H gazı açığa çıkaran birçok metale zarar verir. Asetik asit, aerobik ve anaerobik bakteriyel fermantasyon yoluyla ve kimyasal sentezle üretilebilir.

Salata sosu olarak günlük kullanıma ek olarak, endüstride, fotoğraf filmleri yapmak için kullanılan bir polimer olan selüloz asetat üretimi için hammaddedir. Ahşap için tutkal yapımında kullanılan polivinil asetat sentezinde asetik asit kullanılır. Sirke çok konsantre olduğunda, artık buna böyle denmez ve buzlu asetik asit olarak adlandırılır. Sirke, yiyecek için baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır ve asetik asidin en iyi bilinen uygulamasıdır.

Zayıf bir asit olmasına rağmen, çok aşındırıcıdır ve sadece yüzeysel olarak nefes alarak cilt ve solunum yolu tahrişine neden olabilir. Buzlu asetik asit, organik sentezde çözücü olarak kullanım alanı bulur. Muhtemelen, alkol ve sirke üretimi için ilk yöntem fermantasyon olduğundan, belki de belirsiz bir zamanda, birkaç yüzyıl önce belirsiz bir zamanda alkol üretmeye çalışırken, sirke yanlışlıkla elde edildi.

Yukarıda belirtildiği gibi, fermentasyon asetik asit üretir. Bu fermantasyon aerobik (oksijen varlığında) veya anaerobik (oksijensiz) olabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ