Penisilini bulan İskoç bakteriyolog ...

Alexander Fleming,
Sir Alexander Fleming,
D. 6 Ağustos 1881 İskoçya / Lochfield,
Ö. 11 Mart 1955, Londra, Birleşik Krallık.
İngiliz hekimi, bakteriyolog.
İskoç bakteriyolog
Penisilini bulan İskoç bakteriyolog Alexander Fleming.
Buluşuyla modern tıbbın antibiyotiklere bakışını değiştirmiş.

6 Ağustos 1881 yılında Lochfield, Ayrshire, İskoçya'da dünyaya gelen Alexander Fleming, çiftçi bir ailenin dört çocuğundan üçüncüsüydü. 7 yaşındayken babasını kaybetti. 13 yaşındayken eğitimi için ailesinden ayrılıp Londra'ya gitti. Kilmarnock’ taki Polytechnic Kraliyet Enstitüsünde iki yıl eğitim aldıktan sonra bir denizcilik şirketinde 4 yıl katip olarak çalıştı. 1901 yılında Paddington’ daki St.Mary Hastanesi Tıp Okulu’na gitti. 1906 yılında lisans eğitimini tamamladı ve 1908 yılında ise akut bakteri enfeksiyonları konulu teziyle yüksek lisansı bitirdi.

1. Dünya Savaşı çıkana kadar Londra’daki St. Mary’s Hospital’ da hizmet verdi. Savaş çıkınca da tıp bilgisini cephede kullanmıştır. Bu süreçte askerlerin enfeksiyonlar sonucu korkunç ölümlerini görmüş ve bu durumdan oldukça etkilenmiştir. Savaş bittikten sonraki bilimsel çalışmalarının hareket noktası, burada karşılaştıklarıdır.

Londra’da Azize Mary'nin Hastanesi'nde görev yaptığı yıllarda 1927 yılında başlayarak penicillium cinsi içinde bir küfün özellikleri üzerinde incelemeler yaptı. Çıbanlara sebep olan bakterilerin üretilmesi sırasında havadan gelen bazı sporların saf kültürü mavi yeşil renkli bir küf lekesi gibi çevrelediğini ve bakterileri öldürdüğünü tespit etti. Aynı sene penicillium üzerindeki bakteriyolojik tetkiklerini bitirmesine rağmen maddeyi üretmek için maddi imkanı olmadığından 1939 yılına kadar bekledi. Sir Howart Florey, Ernst Boris Chain adlı bilginler kendisine yardımda bulundular. Beraberce penisilinin formolojik ve klinik çalışmalarını Oxford Okulunda bitirdiler. Böylece sınai olarak penisilinin üretimi Amerika’ da başladı. İki arkadaşı ile birlikte 1945 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazandı. 

Başlıca eseri Penisilinin Tatbikatta Kullanılması adlı kitabıdır.

11 Mart 1955 yılında 73 yaşındayken kalp krizi sonucu öldü. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ