Karabiber ağacı ...

Ava,
Karabiber ağacı.
Latince, Schinus Molle.
Bete,
Betel,
Tembul.
Karabiber ağacının, anavatanı Hindistandır. Sıcak iklimlerde yetişebilen bir ağaçtır. 

Ülkemizde de Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya'da her yerde bu ağacı görebilirsiniz. Piperaceae familyasından olan karabiber ağacının uzunlukları 10 metre dolaylarında olup meyveleri herkesin bildiği karabiber baharatının elde edilmesinde kullanılır. Kurutulan meyveler toz halinde her mutfakta bulunur.

Bu ağaç sıcak iklimde, tropikal yerlerde ve nemli bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşerse, karabiber ağacının koruyucu içinde ya da seralarda yetiştirilmesi gerekir. Ekim yapılacak olan alanın hem güneş alması, hem de gölge bir yerde kalması uygun olur. İlk anda sarmaşık tarzında uzadığından, öncelikle bir sırıkla desteklenmesi gerekir. 

Ağaçtan elde edilecek meyveler 1 yıl içinde alınabilir. Fakat verimli bir hasat için 3-4 yıl beklenmesi uygun olur. Karabiber ağacı ilkbaharda ve yazın çiçeklerini açar. Daha sonra meyveleri salkımlar halinde oluşmaya başlar. İlk aşamada yeşil olan meyveler, olgunlaşmaya başladığında kırmızıya döner. Hasat zamanında meyveler farklı aşamalarda toplanır. Genellikle kırmızı olan meyveler toplanarak, 3 gün kadar güneşte kurutulur. Bu sayede meyveler siyaha döner. Siyah karabiber taneleri öğütülerek baharat olarak kullanılır.

Karabiberin içerdiği piperine isimli madde, burna kaçtığında, sinir uçlarını tahriş etmekte ve hapşırığı tetiklemektedir. İnsan bedeninin karabibere verdiği bu tepkinin ardında, piperine'yi vücuttan atma çabası vardır. Burna kaçan bu maddeyi atmak için vücudumuzun verebildiği tek cevap ise: hapşırmaktır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ