İranlı yazar, Sadık Hidayet'in bir kitabı ...

Kör Baykuş,
Kör Baykuş, zaman kavramının sekteye uğradığı, geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanın iç içe geçtiği, gerçeklerle düşlerin karışıp kahramanların birbirine dönüştüğü özgün bir masalsı anlatıdır. Bu masalsılık yer yer gerçeklere dokunarak yazarın yaşamına ve birtakım kültürel kodlamalara açılır. Kör Baykuş yapısalcı, psikanalitik, sosyolojik, feminist okumalara açık, yoğun, derinlikli ve zengin metinler içerir.

Sadık Hidayet;
Sadık Hidayet, Seyyid Muhammed Ali Cemalzade' den sonra, Bozorg Alevi ve Sadık-ı Çubek ile birlikte İran edebiyatında modern öykücülüğün kurucularındandır.

17 Şubat 1903 tarihinde Tahran' da soylu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ortaöğrenimini Tahran' da tamamladı. Mühendislik okumak için Belçika' ya gitti. Ancak edebiyata ilgi duyduğundan öğrenimini yarıda bırakarak Paris'e geçti. Orada Fransız dili ve edebiyatını yakından inceleme fırsatı buldu. Hidayet, ilk öykülerini Paris' te yazdı. Dört yıl sonra Tahran' a döndü. 1936 yılında Hindistan' a giderek Sasani Pehlevisi ve Sanskritçe öğrendi. Budizmi inceledi. Buda' nın bazı yazılarını Fransızcaya çevirdi. İran' a döndükten sonra devlet memurluğu ve tercümanlık yaptı. 1950 yılında tekrar Paris' e gitti.

9 Nisan 1951 günü, Paris' te kaldığı dairede havagazı ile intihar etti. 

Eserleri;
Kör Baykuş, 
Diri Gömülen
Aylak Köpek
Üç Damla Kan
Hacı Ağa,
Vejetaryenliğin Faydaları
Moğol Gölgesi,
İncili Top.
Alacakaranlık,
Bume Kor.
Üç Damla Kan,
Hidayetname
Hayyam'ın Teraneleri.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ