İran'ın son Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin ikinci eşi ve önemli bir aktris olan İran Kraliçesi ...

Süreyya,
Prenses Süreyya,
Soraya Esfandiary Bakhtiari.
22 Haziran 1932 tarihinde İran'ın İsfahan şehrinde doğdu. Annesi Eva Karl Moskova doğumlu bir Alman' dı. Tam adı Soraya Esfandiary Bakhtiari olan prensesin adı bir süre sonra Sürgün Prensesi olarak anılacaktı. Babası Halil İsfendiyari Batı Almanya' da görevini yerine getiren bir İran diplomatıydı. Ailenin en büyük çocuğu ve tek kızı olan Süreyya'nın adı yedi yıldız anlamına gelir. Prenses Süreyya Berlin ve İsfahan' da yaşamış bir asilzadeydi. Diplomat ve eğitimli bir ailenin çocuğu olarak Berlin ve İsfahan' da büyüdü. Londra ve İsviçre' de eğitim aldı.

Süreyya İsfendiyari Bahtiyari' yi tüm dünyada tanınır yapan şey ise İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile yaptığı evlilik oldu. 
Şah ile 12 Şubat 1951 yılında Tahran' daki Mermer Saray'da evlendi. Fakat dünyada büyük yankı uyandıran bu evlilik meyvelerini veremeyince İran Şahı Rıza Pehlevi ile 1958 yılında boşandı. Şah Rıza'dan ayrılan Prenses Süreyya Fransa'ya taşındı. Burada bağlanan bir servet ile aktris olarak yaşadı.

Şah Rıza, 1959 yılında Farah Diba ile evlendi. Şah'ın bu evlilikten 4 çocuğu oldu. 
Eski kraliçe Süreyya 69 yaşında 26 Ekim 2001 yılında Fransa'da öldü. 
Eski kraliçenin eşyaları, ölümünden sonra Paris'te 8.3 milyon dolardan fazla bir müzayedede satıldı. Dior gelinliği 1,2 milyon dolar getirdi.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ