Fransa'nın Henry Ford'u olarak anılan, Fransız otomobil üreticisi ...

Andre Citroen,
Andre-Gustave Citroen.
(D. 5 Şubat 1878 Paris - Ö. 3 Temmuz 1935)
Fransız mühendis, sanayici, otomobil üreticisi.
Fransa'nın Henry Ford' u olarak anılır.
5 Şubat 1878 tarihinde Paris' te doğdu. Ecole Polytechnique' den mezun oldu. Mühendis subay olarak orduya katıldı. Paris' te, patentini satın aldığı, çift helezoni dişli üreten küçük bir fabrika kurdu. 

1908 yılında Mors şirketi ile iş birliği yapmak üzere arkadaşlarıyla kurduğu şirketten ayrıldı. Mors' un yıllık otomobil üretimini 125 otomobilden 1.200' e yükseltmesini sağladı. I. Dünva Savaşı çıkınca ordu adına başta obüs mermisi olmak üzere cephane üreten bir fabrika kurdu. Savaşın bitiminde bu fabrikayı otomobil üreten bir işletme haline getirdi. 1920 yılında ABD otomotiv sanayiinde Ford’un geliştirmiş olduğu üretim sistemi uygulanarak seri üretime geçmiş. Üretim giderleri ve buna bağlı olarak fiyatlar yaklaşık % 70 oranında düşürülmüştü. 

Citroen, Ford’un üretim sistemini fabrikasında uygulayarak ucuz otomobil üretimini sağladı. 1934 yılında ilk önden çekişli binek otomobil olan Citroen 7 pazara sundu. 1929 yılında başlayan iktisadi bunalım döneminde üretimi kısıtlayıcı bir politika izlemediği için, 1934 yılında fabrikasını iflasa sürükledi. 1935 yılında Citroen firması yeniden kurulduğunda yönetimde etkinliğini yitirmişti.

Citroen bir mühendis ve sanayici olarak ucuz otomobil üretimini sağlayacak araştırmalar yaptığı gibi, Orta Asya’ nın jeolojisinin incelenmesi de dahil olmak üzere çeşitli bilimsel çalışmaları desteklemiştir.

3 Temmuz 1935 yılında 57 yaşında, Paris'te kanserden öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ