Değeri 1 milyar doları aşan şirketler için kullanılan sözcük ...

Unikorn,
Tekboynuz,
Tek boynuzlu at.
Mitolojik tek boynuzlu at. 

Kafasının ortasından düz bir boynuz çıkar. Saf ve masum olduğuna, kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına, bu nedenle öldürmenin lanet getireceğine inanılan efsanevi bir hayvandır. 

Günümüzde finansal olarak başka bir anlamda kullanılmaktadır.
1 milyar doların üzerinde değere ulaşmış girişimcilere verilen addır.
Tek boynuzlu at, girişimci dünyasında unicorn olarak kullanılmaktadır.
Girişimcilik alanında ilk defa Amerikalı yatırımcı Alieen Lee tarafından kullanılan unicorn,  şirket piyasa değeri 1 Milyar Dolar’ı aşan borsaya açılmamış girişimlere verilen isimdir. Şirketlerin hızlı bir şekilde büyüyerek kısa sürede 1 Milyar Dolar Piyasa değerine ulaşıp geçmesi o şirketi unicorn şirket yapar. Bu tür şirketler genellikle Amerika Birleşik Devletleri’ nden çıkmaktadır.

Unicorn girişimci kavramı, değeri bir milyar doları aşan yatırımları yapanları tanımlamak için kullanılmaktadır. Değeri 1 milyara ulaşan şirketleri sıralayan web sitesi;  https://unicornrepublic.co/
Günümüzde unicorn girişimler listesinin ilk 10 ismi aşağıdaki gibidir:
Ant Financial
Facebook
Uber
Bytedance
Airbnb
Didi
Xiaomi
Alibaba
Lufax
Meituan – Dianping

Türkiye’nin İlk Unicorn Girişimi, oyun sektöründe faaliyet gösteren Peak Games şirketi 1.8 Milyar dolara Zynga’ya satıldı. Zynga, San Francisco merkezli video oyunları yapan bir şirkettir. Peak Games bu satış sonrası Türkiye’nim ilk milli unicorn şirketi oldu.

İskoçya’nın ulusal hayvanı unicorndur.  İskoçya kraliyet armasında bile bir çift unicorn 1500 yılında kullanmıştır. Tek boynuzlu atlar evcilleştirilemez olduğu için bir kraliyet armasında altın zincirlerle sarılmış bir çift olması kralın gücünü sembolize ediyor. 1603 yılında İskoçya, Birleşik Krallık’la yani İngiltere’yle birleştiği zaman bu tek boynuzlu atlardan birinin yerine İngiliz sembolü olan aslan kullanılmıştır. Halen bugün bile İskoçya’nın bazı bölgelerinde asil görünüşlü tek boynuzlu atlar karşılar.

Tek boynuzlu at ya da unicorn olarak isimlendirilen canlı hakkında Mezopotamya, Hindistan ve Çin mitolojilerinde bazı örnekler görsek de onu tanımlayan ilk kişi Antik Yunanlı doktor Ctesias olmuştur. Milattan önce 5. yüzyılın sonlarında kaleme aldığı bir eserde tek boynuzlu attan bahseden Ctesias, onun Hindistan’da bulunduğunu anlatmıştır. 
Tek boynuzlu bir canlı İncil’de de anlatılır. Ancak kutsal kitapta anlatılan canlı da büyük ihtimalle yabani bir öküzdür. 
Türk ve Altay mitolojisinde karşılaştığımız tek boynuzlu at Kilin olarak adlandırılır.  ile Moğolca’da korku anlamına gelen Kilengz adı ile anılır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ