Bir akıntının kıvrılarak aksi istikamete gitmesi...

Orkoz,
İngilizce: orkos.
Bir akıntının kıvrılarak aksi istikamete gitmesi.
İstanbul Boğazında, marmara yönüne doğru olan doğal akıntının, lodos rüzgarı etkisiyle ters yöne dönmesi.
İstanbul Boğazı'nda şiddetli lodosun esmesi durumunda Karadeniz'den Marmara Denizi'ne akan üst akıntının kesilerek Karadeniz'e doğru akması olayı.
Akıntının aksi cihetinden esen rüzgar sebebiyle akıntı istikametinin aksine doğru giden yüzey akıntıları. 

Girintili ve çıkıntılı sahillerde bir çıkıntıya çarparak akıntının aksi cihetine doğru akan akıntıya da orkoz denir. İstanbul Boğazı'ndan Marmara yönüne olan tabii akıntının lodos rüzgarı etkisiyle ters yöne dönmüş durumu. Orkoz dönemlerinde İstanbul Boğazının Marmara girişinde sular yarım metreye kadar yükselir. Bu olağandışı yükselme de Boğaz’ın akıntı rejimini değiştirir. Yüzeyde oluşan bu ters akıntılara Orkoz adı verilir. Oluşan bu akıntının hızı zaman zaman 6-7 knota kadar çıkar ve Karadeniz’den Marmara‘ya olan yüzey akıntısının hızına erişir. Orkozlar, yıl içinde birkaç defa görülür ve şehir hatları vapurlarının seferlerini iptal ettirecek kadar kuvvetli olabilirler.

İstanbul Boğazı'nda kışın orkoz görüldüğü dönemlerde Boğaz sularında yaşayan canlılar da etkilenir. Akıntı ve ani sıcaklık değişiminden dolayı özellikle yüzeye yakın yaşayan balık türleri dengelerini yitirerek su yüzüne vururlar. Bu dönemde ayrıca Boğaz suyunun rengi de değişir. Köpüklenmeden dolayı yeşilimtırak renkteki su ağarır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ