Alabalık...

Ala,
Alabalık.
(Trutta faris).
Alabalıkgillerden, soğuk ve duru sularda yaşayan, eti turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığı, ala. 
Alabalık (Salmo trutta),  Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir. Alabalık, somon balığı ile yakın akrabadır.  Alabalıklar yırtıcı tatlısu balıklarıdır. Yalnızca, Somon balıkları gibi denizde yaşayıp sırf yumurtlamak için akan tatlısulara girer. 

Hayat ortamları temiz, berrak oksijen yönünden zengin serin sulardır. Suları soğuk olan denizler, göller, nehirler ile 3000 m. yükseklikteki dağların akarsularında yaşarlar. Sıcaklığı 18 C veya daha düşük, pH’sı 5.5-8.5 arası, Oksijeni 5-6 mg/lt’den fazla olan suları tercih ederler. 7-13 C sıcaklığı olan tatlı, berrak sularda ve bazen göllerde, kumluk ve çakıllı alanlarda yumurtlayan balıklardır. Alabalıkların vücudu füze şeklinde yanlardan yassılaşmış ve üzeri kaygan (mukoid) bir sıvı ile kaplıdır.Morfolojik bakımdan yağ yüzgeci ile karakterizedirler. Üzeri sikloid pullarla kaplıdır.

Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss):
Vücudu füze şeklindedir, ancak biraz daha enlidir. üzerinde çok sayıda siyahımsı gri benekler bulunur. Vücut yoğun bir mucus tabakası ile kaplıdır. Yanal çizginin gök kuşağı renginde bantlı oluşu ile diğer alabalıklardan ayrılır. Bu çizgi özellikle üreme dönemlerinde pembe bir bant oluşturur. Erkekleri parlak grimsi siyah,dişileri daha soluk renkli, anüs yüzgeci siyah nokta beneklidir. KuzeyAmerika orjinli bir alabalık türü olup, kültür balıkçılığına yatkınlığından dolayı yetiştiricilikte tercih edilmektedir. Ülkemizdede yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Alabalık Türleri;
Gökkuşağı alabalığı
Abant alabalığıAlp alabalığı, Anadolu alabalığı, Aral alabalığı, Aras alabalığı
Balkan alabalığıBoşnak alabalığıBüyük benekli alabalık,
Ceyhun alabalığı,
Dağalası (Eti kırmızı bir çeşit küçük ala balık),
Deniz alabalığıDere alabalığı,
Ezenami alabalığı,
Fibreno alabalığı,
İtalyan alabalığı
Kafkas, Karadeniz, Kaynak alabalığı
Garda alabalığı, Gökçe alabalığıGöl alabalığı,
Marmorata alabalığı, Makedonya alabalığı
Ron Alabalığı.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ