Yahudi kökenli Alman-Hollandalı günlük yazarı ...

Anne Frank,
Annelies Marie Frank,
(D. 12 Haziran 1929 Frankfurt - Şubat/Mart 1945),
Yahudi kökenli Alman-Hollandalı günlük yazarıdır.
II. Dünya Savaşı sebebiyle 1942 - 1944 yılları arasında işgal altındaki Hollanda'da yaşamını bir günlüğe yazdı. Anne Frank' in Hatıra Defteri (Felemenkçe: Het Achterhuis) adıyla basılmıştır.

12 Haziran 1929 tarihinde Frankfurt, Almanya'da doğdu, Annelies Marie Frank ismi asıl adıdır. Naziler' in Almanya'yı kontrol altına almasıyla dört buçuk yaşındayken ailesiyle birlikte, hayatının çoğunu geçireceği Hollanda Amsterdam' da yaşadı. Alman vatandaşı olarak doğdu, 1941 yılında vatandaşlığını kaybetti. 1940 yılında Almanların Hollanda işgaliyle Amsterdam'da Holokost'un en bilinen mağdurlarından bir oldu.

Anne Frank, ablası Margot ile birlikte Amsterdam'da Yahudilerin gittiği bir okula yazıldı. Anne burada Nanette ile tanıştı. Nanet, Anne'nin hem sıra arkadaşı hemde en yakın arkadaşı oldu. Aile İsviçre'ye kaçtıklarını anlatan bir mektup bırakarak babası Otto'nun ofisinin olduğu 
apartmanın çatı katında saklanmaya başladılar. Ailenin dış dünya ile bağlantısını Otto'nun sekreteri Miep Gies sağlıyordu .

Anne Frank yazmaya bu küçük yaşam alanında başladı. 13. yaş gününde ona hediye edilen ajandayı bir günlük olarak tutmaya başlamıştı. Anne Frank ve ailesinin hapis hayatı iki yıl sürecekti. İki yılın her gününü yazdı. 
Saklandıkları süre boyunca yaşadıkları her şeyi yazdı.

Anne Frank ve ailesi Ağustos 1944 yılında birileri tarafından ihbar edildi. Bir baskınla aile üyelerinin hepsi yakalandı ve hepsi farklı kamplara gönderildi. Anne Polonya Auschwitz kampına gönderildi. Samimi arkadaşı Nanette ile bir kez daha kampta karşılaştı.

Kızıl Ordunun gelmesi ile Otto kamptan kurtulmuştu. Kızının günlüğü sekreteri Miep Gies'de idi. Kızının son zamanlarını geçirdiği en yakın arkadaşı Nanette ile konuştu. Herkes günlüğün kitap olarak basılmasını istedi. Amsterdam' da 1947 yılında Anne Frank'ın biseksüelliğini gösteren bölümleri sansürleyerek günlüğü yayımlandı. Günlük 1952 yılında The Diary of a Young Girl (Bir Genç Kızın Günlüğü) adıyla İngilizceye çevrildi. Günümüzde 70 'in üzerinde farklı dilde yayımlanmıştır.

Anne Frank, savaşın bitmesine 2 ay kala Şubat 1945 yılında Auschwitz kampında Tifüs'den öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ