Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici maddelerden biri ...

Sitokin,

(Cytokine),
A- Bitki büyümesini teşvik edici hormonlar;
Oksin,
Sitokinin,
Gibberellin,
Tuberonik asit,
İndol butirik asit,
Etilen türevleri,
Naftalin,
Asetik asit,
Asetil salisilik asit.

B- Bitki büyümesini engelleyici hormonlar;
Etilen, Absisik asit, Jasmonik asit, Cycocel, daminozid, Ancymidol, Maleic hydrazid, Phosphon-d, Paclobutrazol.

Sitokinin, bitki hücresinin bölünmesini uyaran faktörleri bulmak için yapılan çalışmalar esnasında bulunmuştur. Bu maddelerin hücre bölünmesi yanında birçok fizyolojik olayı kontrol ettiği gözlenmiştir. Bu etkiler arasında koparılmış organlarda senesensin kontrolü, kotiledonların genişlemesi, besin maddelerinin taşınımı, kloroplast olgunlaşması, morfogenesisin kontrolü sayılabilir. Kısaca sitokininler bitkide birbiriyle ilişkisi olmayan birçok görevi yerine getirir.

Bitki dokularında özellikle hücre bölünmeleri esnasında ortaya çıkan, diğer hormonların aksine, hem bitkilerde, hem de hayvanlarda bulunan kinin yapısındaki organik maddelerdir. Temel olarak kök uçlarında oluşur. Yapraklarda sararmanın gecikmesi gibi bilinen etkileri vardır. Sitokinin yaşlanmayı ve yapraklarda sararmayı geciktiriyor.

Tıp dünyasında sitokinden en fazla da kanser tedavisi alanında yararlanılır. Stokinlerden melanoma, göğüs kanseri, böbrek kanseri ve diğer kanser türlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek gayesi ile yararlanılır. Özellikle son 10 yılda sitokin alanında yapılan araştırmaların ciddi biçimde artış gösterdiği gözlenmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ