Duce(Duçe) olarak tanınan, Ulusal Faşist Partinin lideri İtalyan politikacı ve gazeteci...

Mussolini,
Benito Amilcare Andrea Mussolini,
D. 29 Temmuz 1883, Predappio, İtalya
Ö. 28 Nisan 1945, Giulino di Mezzegra, İtalya.
İtalyan politikacı ve gazeteci. 
İtalyan faşizminin kurucusudur.
Ulusal Faşist Partinin lideri.
Duçe, (Lider) olarak tanınan faşist lider.
1922 - 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneğidir.
1943-1945 yılları arasında İtalyan Sosyal Cumhuriyeti' nin Duçesi olarak görev yaptı. 

Mussolini, gençlik yıllarında sosyalizmi benimsemişti. Mussolini 1919 yılında Faşist grupları bir araya topladı. Çökmüş ekonomi ve siyasi kargaşa içindeki İtalya’da çeşitli sağcı, anti komünist ve anti kapitalist grupları kurduğu Faşist Mücadele Birliklerinın oluşturduğu ittifak örgütünde bir araya getirdi. 1922 yılında Mussolini önderliğindeki faşistler yaklaşık 26.000 kişi ile beraber Napoli'den Roma'ya yürüdü. 

Kral III. Vittorio Emanuele, savaş sonrası toplumsal krizi şiddetsiz bir yolla çözmek için 31 Ekim 1922 tarihinde Mussolini' yi başbakan olarak atadı. Mussolini’nin ilk işi, kısa bir sürede, muhalefeti ve demokratik kurumları ortadan kaldırdı. Devleti Faşist Partisi ile kişiselleştirmek oldu. Komünizm ve Liberal Demokrasiye aynı derecede düşman olan Faşist Parti, İtalya'daki karmaşık durumdan istifade etti.

Akdeniz’de eski Romalıların Mare Nostrum (
Bizim Deniz) sloganı ile Roma İmparatorluğu' nun yeniden kurulması gibi söylemleri ile milliyetçiliği güçlü bir unsur olarak kullanmıştır.

İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler'in yanında yer aldı. Saldırgan politikaları ile diğer ülkelerce tepki çeken İtalya, fiilen Habeşistan'ı işgalinin ardından diğer ülkelerce dışlandı. 
1936 yılında Almanya ile Berlin-Roma mihveri kuruldu, Hitler İtalya üzerinde daha etkin bir konuma geçti. Almanya'nın Polonya'yı işgali ile fiilen İkinci Dünya Savaşı'na girmiş oldu.

Komünistler önderliğindeki direnişçilerin ülkede etkili olması ve müttefiklerin 1943 yılında Sicilya'ya çıkartma yapmasının ardından Kral III. Vittorio Emanuele, Mussolini'yi görevden aldı ve tutukladı. Hemen ardından Almanya; Kuzey İtalya'yı işgal etti ve Hitler'in emriyle, Alman askerleri Mussolini'yi 12 Eylül 1943 yılında tutuklu bulunduğu otelden kurtararak önce Roma'ya sonra Viyana'ya kaçırdı. Almanya'nın savaşı kaybetmesiyle 1945 yılında, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından yakalandı. 

Sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek idam edildi. Mussolini ve yandaşlarının cesetleri Loreto Meydanında teşhir edildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ