Klasik Türk musikisinde, devlete bağlı ilk Konservatuvarının kurucularından olan devlet sanatçımız ...

Alaeddin Yavaşca,

Prof. Dr. Alaediin Yavaşca.
(D. 1 Mart 1926; Kilis - 23 Aralık 2021), 
Tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.
Türk musikisinde ilk devlet Konservatuvarının kurucuları arasında yer almıştır.
Klasik Türk musikisi, icracılığı yanında 140 civarında bestesi bulunan, devlet sanatçımız.

1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi. Haseki Hastanesi 1. Kadın Doğum Mütehassısı olarak mesleki görevine başladı. 1985 yılından hekimlik görevini bıraktı. 1990 yılına kadar Haseki Hastanesi başhekimliğini yaptı.

Prof. Dr. 
Alaeddin Yavaşca'nın musiki hayatı, Batı musikisi keman dersleri ile başlamıştır. İstanbul'a gittikten sonra, Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Dr.Suphi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mesut Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Ergüner, Dr. Selahaddin Tanur gibi üstadlardan dersler almış. İstanbul Belediye Konservatuvarı, İleri Türk Müziği Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştirmiş. 1950 yılında İstanbul Radyosunda solist icracı olmuş. Türkiye Radyolarında ve TRT'de Danışma, Denetleme ve Repertuar kurullarında görevler almış. 

Türk Musikisinde Devlete bağlı ilk Konservatuvarın kurucuları arasında yer almış. 1976 yılından itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuvar'nın Yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalışmıştır. 1990 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Profesörlüğüne atanmış.

Yurt içi ve yurt dışı birçok konserler vermiştir. Yurt dışı konserler için iki defa Amerika Birleşik Devletlerine davet edilmiş ve 5 konser vermiştir. 1988 yılında BBC'nin Londra Queen Elizabeth Hall'da 3 konser, ayrıca Almanya'da Berlin, Köln, Hamburg ve Aachen'de muhtelif konserler vermiştir. Kendisine 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Ayten Yavaşca ile evlidir. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Boğazı’nda sefer yapan bir vapura da adı verilmiştir.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, yaşlılığa bağlı olarak çoklu organ yetmezliğinden tedavi gördüğü hastanede 23 Aralık 2021 tarihinde 95 yaşında hayatını kaybetti.

Bazı Seçme Eserleri;
Başka söz söylemem aşktan yana ben.
Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok.
Kimseyi böyle perişan etme Allahım yeter.
Ruhum su gelen yılda bile maziyi andı.
Şen gözlerinle yüzüme bir baktın.
Sarı mimozamsın sen benim.
Gülen gözlerinin manası derin.
Ayrılıktan başka var mıdır söze hacet.
Ümitsiz Bir Aşka Düştüm Ağlarım Ben Halime.
Ne Günah Etse Açılmaz İki Gönlün Arası.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ