"Bir Anarşistin Kaza Sonucu ölümü" adlı oyunu ile tanınmış İtalyan oyun yazarı ...

Dario Fo,
D. 24 Mart 1926 Sangiano, - Ö. 13 Ekim 2016, Milano,
İtalyan oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve oyuncu.
Bir oyuncu olarak, 1973 yılında tek başına bir yetenek gösterisi yaptığı Mistero Buffo'daki rolüyle tanınmıştır. 
1997 yılında Bir Anarşistin Kaza Sonucu ölümü adlı oyunu ile Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştır.
1926 yılında İtalya'nın Sangiano şehrinde doğdu. 1940 yılında eğitimi için Milan‘a taşındı. Brera güzel sanatlar akademisinde okudu. 1952 yılında Milano’da tiyatro oyunculuğuna başladı. Bir oyuncu olarak Mistero Buffo'daki rolüyle tanındı.

Bir Anarşistin Kaza Sonucu ölümü.
(İtalyanca: Morte accidentale di un anarchico) 
1979 yılında Suzanne Cowan tarafından İngilizce'ye çevrildi.
Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo tarafından yazılmış iki perdelik tiyatro oyunu.
Dario Fo'nun 1970 yılında kaleme aldığı eser, İtalyan Halk Tiyatrosu Commedia dell'Arte türünün iyi bir örneğidir. Oyun ilk kez Dario Fo'nun yönetiminde 5 Aralık 1970 günü İtalya'nın Varese kentinde Collettivo Teatrale La Comune topluluğunca oynandı. 1982 yılında ilk kez ingilizce Minneapolis'te sahnelendi. Oyun Büyük Britanya'da ilk kez Londra'daki Wyndham Tiyatrosu'nda oynandı ve Laurence Olivier Ödülleri'ne aday gösterildi. 

Sinema ve tiyatro sanatçısı Füsun Demirel tarafından Türkçeye çevrildi. Oyun, Türkiye'de de çeşitli tiyatro toplulukları tarafından sahnelendi. İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunu sekiz yıl boyunca sergiledi. Bir Anarşistin Kaza Sonucu ölümü yönetmen Kemal Başar tarafından Romanya'daki Teatrul de Arta Deva'da da rock müzikal formunda sahneye konmuştur.

Nobel ödüllü yazarın bu komedisi, gerçek bir olaya dayanmaktadır.  
Konusu;1969 yılında Milano'da bir meydanda patlayan bir bomba 16 kişinin ölümüne yol açar. İtalyan polisince suçlanarak tutuklanan anarşistlerden Giuseppe Pinelli'nin cesedi, gözaltında tutulduğu emniyet müdürlüğünün penceresinin altında bulunmuştur. Gelen açıklama kaza sonucu ölümdür. Bir deli sorgulanmak üzere aynı binaya getirilince, ironi içinde anlatılan olaylar zinciri, derin devletin sorgulanmasıdır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ