Belçikalı gerçeküstücü bir ressam ...

Rene Magritte,
(1898 – 1967),
Belçikalı Ressam.
Belçikalı gerçeküstücü ressam. 
Gerçeküstücülük akımının en önemli temsilcilerinden sayılır. Düş ürünü temaları işlediği resimleri, komedi, korku, tuhaflık ya da ilginçlik kavramlarının bir karışımıdır. Sanatsal resimlerinin yanında yaşamının bir döneminde reklam çizimleri de yapmıştır.

Magritte resim konusunda kusursuz bir uzmandı. Çalışmalarını çoğunlukla bilinen şeylere yeni manalara kazandırmaya ve sıradan nesneleri alışılmadık bir içerikle göstermeye dayandırdı. İmgelerin İhaneti (La trahison des Images) isimli çalışması, objelerin göründüklerinin dışındaki anlatımsal kullanımına örnek oluşturdu. Bu resimde tütün dükkanı reklamının modeli gibi görünen bir pipo çizen Magritte, söz konusu piponun hemen altına, Bu bir pipo değildir yazdı. Bu cümle ilk başta bir çelişki gibi görünse de esasında doğrudur. Resim bir pipo değil, piponun bir görüntüsüdür.

Magritte'in sanatı, Joan Miro gibi çalışmalarında daha otomatik bir tarz belirlemiş sanatçılarla karşılaştırıldığında, gerçeküstücülüğün anlatımsal tarafında kalır. Gerçekdışı öğelere ek olarak, çalışmaları çoğu zaman nükteli ve eğlendiricidir. Ressam ayrıca bazı meşhur resimlerin gerçeküstü versiyonlarını da çizmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ