Külliye, cami, mescit, tekke gibi dini yapıların avlularında yer alan etrafı duvar veya parmaklıkla çevrili mezarlıklara verilen isim

Hazire,
Etrafı çitle çevrili ve girilmesi yasak yer.
Hazire, külliye, cami, mescit, tekke gibi dini yapıların avlularında yer alan etrafı duvar veya parmaklıkla çevrili mezarlıklara verilen isimdir.
Cami, türbe, tekke gibi yerlerde çevresi parmaklıklarla çevrili mezar yeri.
Camilerin kıble tarafında bulunan küçük mezarlık.

Hazireler birkaç mezardan oluşabildiği gibi birkaç yüz mezarı barındıranları da vardır.  Hazirelerin ilk çekirdeğini bitişiğinde bulunan binayı yaptıranın veya o bina ile bağı olan şahısların mezarları oluşturur. Cami, mescit veya tekkeyi yaptıranlar öldükten sonra bu ibadethanelerin çoğu zaman kıble tarafına gömülmüşlerdir. Hazireler birkaç mezardan oluşabildiği gibi birkaç yüz mezarı barındıranları da vardır. Hazirelerin ilk çekirdeğini bitişiğinde bulunan binayı yaptıranın veya o bina ile bağı olan şahısların mezarları oluşturur.

Cami, mescit veya tekkeyi yaptıranlar öldükten sonra bu ibadethanelerin çoğu zaman kıble tarafına gömülmüşlerdir. Zaman içinde bu türbe veya mezarın yanına yeni yapılan definlerle beraber bir hazire oluşur. Bir hazirenin büyüklüğü orada ilk mezarı bulunan kişinin makamına ve mezarlık olmaya elverişli alanın genişliğine bağlıdır. Şehir dışında kurulmuş tekkelerin hazirelerinden bazıları zaman içinde büyük bir mezarlığa dönüşmüştür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ