Ekler, profiterol gibi tatlıların yapımında kullanılan hamur. ..

Pataşur,

Pate a choux,
Pataşu,
Şu hamuru,
Şuale hamuru,
Fransızca puf böreği anlamına gelir.
Türkçe'de bilinen adıyla pataşu ya da şu hamuru içi boş, puf gibi kabarmış hamur türüdür.

Ekler, profiterol ve tulumba tatlısı yapımında pataşu hamuru kullanılır. Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (Pataşu) Fransız kökenli bir hamur türüdür. İlk olarak 16. yüzyılda Fransa kıralı II. Henri'nin eşi Catherine de Medicis'in emrinde çalışan, İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkarılmıştır. Popelini Pataşu'yu birbirine benzeyen ama eşit olmayan yuvarlak şekilde pişirip, içini meyve jölesi ile doldurarak servis etmiştir.

Pataşu en çok profiterol ve ekler tatlılarının hamuru olarak kullanılmaktadır.
Malzemeler;
400 ml su
40 gr toz şeker
6 gr tuz
150 gr tereyağı
170 gr un
6 adet yumurta (oda sıcaklığında)

Yapılışı;
Orta boy bir tencereye suyu, şekeri, tuzu ve tereyağını aktarıp orta ateşte kaynama noktasına getirin ve ocağı kapatın. Unu ilave edip hızlıca karıştırın ve sıvı karışıma yedirin. Ocağı tekrar orta ateşte açın ve tahta kaşıkla sürekli ezerek yaklaşık 3 dakika boyunca dibinde bir tabaka oluşuncaya kadar pişirin. Ateşten alıp mikserin hamur aparatı ile 1-2 dakika biraz soğuması için karıştırın. Mikserle karıştırmaya devam ederken yumurtaları birer birer yedirerek kırın. Hamurun olup olmadığını anlamak için parmağınıza biraz hamur parçası alın ve diğer parmağınızı bastırıp çektiğinizde kopmadan uzuyorsa olmuş demektir.

Sıkma torbasına istediğiniz ucu takın ve dilediğiniz şekillerde hamuru yağlı kağıt serili tepsiye sıkın. Önceden ısıttığınız 190°C deki fırında yaklaşık 25 dakika üstü kızarıncaya kadar pişirin. Oda sıcaklığına geldiğinde kullanmak için hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ