İlkbaharda kırlarda yetişen, ufak yeşil yapraklı, yenilebilen bir kır bitkisi ...

Madımak,
Ermenice; madudağ.
Latince: Polygonum Cognatum.
Madımalak,
Badıma, Badımalak.
Keçimemesi, Kuşekmeği, 
Çoban ekmeği, 
Söğüt otu, 
Ermeniceden dilimize geçmiş. Günümüzde halk ağızında madımak pancarı olarak da bilinir. İlkbaharda kırlarda yetişen, ufak yeşil yapraklı, yenilebilen bir kır bitkisi.

Madımak otu; 
Anadoluda çok bilinen, kendiliğinden yetişebilen otsu bir bitkidir. Nisan, mayıs aylarında toplanır. Anadolu da, özellikle iç Anadolu da besin maddesi olarak kullanılır. İç Anadolu'da bazı şehirlerde madımak festivali düzenlendiği biliniyor. 

Madımak kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü ve odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitkidir. Bunların dışında, vücut sağlığına da sayısız faydaları vardır. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Madımak otu, kan şekerini düşürdüğü için, şeker hastalığında yardımcı bir ottur. Olağandan fazla olan adet kanamalarını ve doğum sonrası olan kanamaları azaltır. Madımak otunun antiseptik özelliğinden dolayı dizanteride etkilidir. Madımak otu, boyu kısa ve toprak üstünde yatay bir şekilde yetiştiği için, üzerinde çok fazla kir vardır. Bunları su tek başına temizlemeyebilir. Bu yüzden, sirkeli su ile yıkamak daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Madımak otu çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi, sıcak yemeği de yapılabilir.

Madımak yemeği;
Malzemeler:
Yarım kilo madımak
1 tane kuru soğan
200 gram kuşbaşı doğranmış et
1 çay bardağı kalın bulgur
Karabiber, kırmızı biber, tuz
1 yemek kaşığı salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Madımakları iyice temizleyip yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın. Yağı ve kuşbaşı eti bir tencereye alın ve kavurun. 5 dakika kadar kavurduktan sonra, doğradığınız kuru soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin. 5 dakika kadar da soğanlarla kavurun ve salçayı ekleyin. Salçanın dağılması için biraz karıştırın ve karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin. Daha sonra, ince ince doğradığınız madımakları üzerine koyun. Üzerini aşacak kadar suyu da ekleyin ve kaynamaya bırakın. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra bulguru ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip su ekleyebilirsiniz. Bulgurda olduğu için biraz fazla su çeker. Pişince sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Not; 
Kuşbaşı et yerine pastırma, bulgur yerine pirinç ile de yapılabilir. Ayrıca yoğurtlu sarımsaklı da ayrı bir tat verir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ