Ege yöresine özgü, kuru bamya, biber, kuzu eti ve hamurla hazırlanan bir yemek ...

Bacina,
Bacana,
Ege yöresine özgü, kuru bamya, biber, kuzu eti ve hamurla hazırlanan bir yemek. 
Bacina aslında hamurlu bamya yemeğidir. Etli etsiz her türlü yapılır. Bacinalık bamya mutlaka iri bamya olmalıdır. Hatta öyle iri olmalı ki, bamyalar ikiye üçe bölünmeli. Tabiki bamyalar kart olmayacak. Bacinanın soğanı da iri piyazlık gibi ay şeklinde doğranır.

Türlü ve başka bamya yemeklerinde, bamyalar gayet küçük olmalıdır. Ama bacina bamyası iri bamyadan olur.  Bir tencerede yarım kilo kuşbaşı dana etini veya tavuk ya da hindi etini bir ya da iki tane kuru soğan ile kavururuz. 

Soğan illa piyazlık doğranır. Kırmızıbiber ve salçasını da koyunca ikiye üçe bölünmüş iri bamyalar etlerin üzerine bırakılır. Biraz limon suyu ile kestirilip ağır ateşte pişmeye bırakılır. Dana eti kart ise önceden biraz pişirilmesi uygun olur. Tabi, kıymalı da pişirildiği gibi tamamen etsiz de pişirilebilir. Sonra, ayrıca orta boy bir tencereye et ya da tavuk suyu koyup kaynamaya bırakılır. Kaynayan tencereye iki üç yemek kaşığı dolusu unu yavaşça salar karıştırırız. Topak olmaması için sürekli karıştırmak gerekir. Eğer et ve tavuk suyu yoksa sadece yağlı su kaynatırız. Tuzunu biberini koyar boza kıvamında bir bulamaç elde ederiz. Bu hamur bulamacına pehle deriz.  Pehleyi pişirdikten sonra tabağa dökeriz, üzerine de etli bamya yemeğini usulca bırakırız. Olur sana bacina. Kaşığımıza biraz hamurundan biraz bamyası ve etinden alırız öylece yeriz. Kimileri sadece yağlı suya un salarak pehleyi hazırlar. Edremit Belediye Başkanının annesi Cavide Hanımın tarifidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ