Avustralya'ya özgü her tarafı çikolata sosu ve hindistancevizi ile kaplanmış yumuşak kek ...

Lamingtons,

Avustralya büyük ölçüde bir göç ülkesidir. 
Ülke mutfağı denince akıllara Fransız mutfağı, Türk mutfağı, İtalyan mutfağı ya da Uzakdoğu mutfağı gibi ünlü dünya mutfakları gelir. Tatlı denince Almanya, İsviçre, Belçika gibi orta Avrupa ülkeleri ile Lübnan ve Türk tatlıları gelir. Ama Avustralya'ya özgü  Lamingtons gibi olağanüstü bir tatlıyı tarif etmesek olmaz. 

Lamingtons, her tarafı çikolata sosu ve hindistan cevizi ile kaplanmış, tereyağlı yumuşak kektir. Yapımı biraz uzun sürer. Bunun nedeni kekinin, sosunun, içinin ve dışının ayrı ayrı yapılıyor olmasındandır. Ancak harcadığınız zamana kesinlikle bu lezzete değecektir. 
Aslında son derece basit bir anlatımı var. Tereyağlı vanilyalı pandispanya keki yapıyoruz. kareler halinde kesiyoruz. Çikolata sosu içine daldırıyoruz ve hindistan cevizi ile kaplıyoruz.
Ancak Lamingtons lezzetine ulaşmak bu kadar basit değil. Keki pişirdikten sonra dondurmak ve ardından sosa batırmaktan gelir.

Donmuş kek ise sosu üzerinde toplayacak ve yapımını kolaylaştıracak. Keki dondurmak biraz garip gelebilir ama merak etmeyin, sos keki fırından çıktığı anki tazeliğine geri getirecektir. Keki dondurma işlemi sayesinde içindeki nem saklı kalır ve çözüldüğünde yumuşacık hale gelir. Lamingtons tarifi

Pandispanya için malzemeler;
125 gr tuzsuz tereyağı, 
1 su bardağı pudra şekeri, 
yarım çay kaşığı vanilin, 
3 yumurta, 
260 gr (1 bardak ve ikinci bardağın 3/4ü) un, 
3,5 çay kaşığı kabarta tozu, yarım bardak süt.

Fırını
önceden 180 °C' ye ısıtın. Tereyağı, şeker ve vanilini mikser ile orta hızda 2 dakika kadar çırpın. Karışımın içine her defasında 1 yumurta ekleyerek karıştırmaya devam edin. Unun yarısını ekleyip yavaş hızda karıştırın. Sütü ekleyip yine karıştırın. Kalan unu katıp karıştırma işlemine devam edin. Kek hamurunu fırın tepsisine dökün (yağlı kağıt kullanabilirsiniz). 25 dakika kadar pişirin. 5 dakika kadar soğumasını bekleyin. Keki kareler şeklinde (3-5 cm gibi lokma büyüklüğünde) kesin. Kesilen kekleri tepsiye dizin ve dondurucuya koyarak soğumaya bırakın. En az 1 saat dondurucuda kalmalıdır. 1,5 saate kadar tutabilirsiniz.

Sos malzemeleri;
4 su bardağı elenmiş pudra şekeri, 
Çeyrek fincan (22 gr) kakao tozu, 
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, 
150 ml kaynar su, 
Hindistan cevizi.
Sosu yapmak için tüm malzemeleri ısıya dayanıklı bir kapta pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Şurup kıvamı elde edilmeli, sulu olmamasına dikkat edin.

Kekleri buzluktan çıkarıp sosun içine batırın, çatal yardımı ile iyice içinde çevirin. Hiç beklemeden hindistan cevizinin bulunduğu ayrı bir kabın içinde yuvarlayın. Ardından keki tepsiye alın. Her bir kek için aynı işlemi tekrarlayın. 1-2 saat kadar kekleri çözülmeleri ve sosla dinlenmeleri için bekletin. 
Afiyet olsun.

Lamingtons tarifinde krema ve reçel bulunmaz. Ancak isterseniz üzerine 1 kaşık çilek reçeli ya da tatlı krema ekleyerek servis edebilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ