Rize'nin bir ilçesi...

Ardeşen,
Rize'nin bir ilçesi.
Rize, şehir merkeziyle beraber 12 ilçesi vardır. Rize'nin ilçeleri şunlardır;
Merkez ilçe
Ardeşen
Çamlıhemşin
Çayeli

Derepazarı
Fındıklı
Güneysu
Hemşin
İkizdere
İyidere
Kalkandere
Pazar.

Rize, kelimesinin manası dağ eteği demektir. Yunanca kökenli olan bu sözcük, coğrafi konum gözetilerek verilmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesindedir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de farklıdır. Vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri, dereleri ile bir turizm kentidir. Rize’nin en yüksek noktası Kaçkar tepesidir. Rize ili batıda Trabzon, güneyde Erzurum ve Bayburt, doğuda Artvin illeri ile kuzeyde Karadeniz’le çevrilidir. Nüfusu 348.648, Yüzölçümü 3.922 km²' dir. 1937 yılından sonra çay üretimine geçilmesiyle yöre insanının ekonomik kazancı artmıştır.

İstiklal Savaşı kazanılıp Türkiye Cumhuriyeti kurulunca, Rize bir ara Artvin ile birleştirilerek Çoruh vilayeti adını aldı. Eski adı Lazluk olan ve Ardeşen, Fındıklı (
Vitçe), Arhavi, Hopa dahil üç kaza halinde Turabzon'a bağlı bir sancak olan Rize Cumhuriyet sonrasında 20 Nisan 1924 yılında il olur. Rize'ye Hemşin nahiyeleri dahil olmak üzere Lazluk denilmiştir. Bir dönem Atina da denilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ