Hindistan'da Sih dinine ait tapınaklara verilen ad...

Gurdvara,
Gurdvara, Sihlerin bir araya gelerek topluca ibadet ettikleri mekanın ya da Sih tapınağının adıdır. Sih kutsal metninin olduğu herhangi bir yapı Gurdvara’dır. Gurdvara kelimesi Guru’nun ikamet ettiği yer olarak aynı zamanda Tanrı’nın ikamet yerini  de işaret ediyor gibi görünse de esasen Sih inancında Tanrı’ya herhangi bir mekan atfedilmez. Guru Granth Sahib Sihlerin sonsuz gurusudur.

Sihler tarafından, Guru Gobind Singh'in öğretisi gereğince, Ebedi Guru olarak görülür. Guru Granth Sahib, Gurdwara olarak adlandırılan Sih tapınma yerinde her zaman bulunabilir. Guru Granth Sahib taht benzeri bir yerde bulunur ve etrafı süslenmiştir.

Guru Granth Sahib sadece kurucularının öğretilerini barındırmaz. Aksine Guruların inancıyla örtüşen noktalarda farklı inançlara mensup kişilerin öğreti ve yazınlarını da içerir. Ravidas,  Kabir, Namdev, Şeyh Farid, Trilochan, Dhanna, Beni, Şeyh Bhikan, Jaidev, Surdas, Parmanad, Pipa ve Ramanand gibi sufi şeyhleri ve Hindu şairleri örnek verilebilir. 

Guru Granth Sahib'deki tüm içeriğe Gurbani denir. Gurbani, Guru Nanak'a göre, doğrudan Tanrı'dan gelmiş vahiydir ve yazarlar, vahyi dinin inananları için kaleme almışlardır. Sihlerin cemaatle gerçekleştirdikleri ibadetler, Gurdvara denilen Sih tapınaklarında yerine getirilir.      Sihizm’de rahiplik kurumu yoktur. Dolaysıyla Sih cemaatinin ibadetlerini işin ehli olan erkek ya da kadın üye yönetebilir. 

Bir Gurdvara’da herhangi bir put, heykel ve dini motifli dahi olsa resim bulunmaz. Çünkü Sihler tek Tanrı’ya ibadet ederler ve bu Tanrı herhangi bir fiziksel forma sahip değildir. Gurdvaralarda mum, tütsü, çan ve diğer ritüel unsurları yer almaz. Her bir Gurdvara’da herkese ücretsiz yemek dağıtıldığı bir mutfak ve yemek salonu vardır. Langar kavramı aynı zamanda Gurdvara’da yenilen ortak yemek öğünene verilen isimdir. Langar’da sunulan yemeğin basit bir mönü içermesine özen gösterilir. Sihlerin vejeteryan olması gerekmemekle birlikte Gurdvaralarda sadece vejeteryan yemekler hazırlanıp sunulur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ