Doğu Karadeniz yöresine özgü, salamura yapılmış yeşil zeytin...

Zaguda,

Zagoda,
Doğu Karadeniz yöresine özgü, salamura yapılmış yeşil zeytin. Akçaabat'ın meşhur zaguda yeşil zeytini. Halk ağzı ile Bartın, Zonguldak ve Giresun yöresinde salamura yapılmış yeşil zeytine zaguda denir.

Olmamış,
Olgunlaşmamış, ham zeytin
Henüz olmamış zeytin, zaguda.
Erzurum yöresinde soğanın küçüğüne de zaguda denir. 

Zaguda, Salamura zeytin yapımı;
1 Kg Yeni toplanmış zeytin
2 Kaşık Tuz
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 Tane konserve yaptığımız cam kavanoz.

Zeytini Tatlandırmak İçin
4 Yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
1 Yemek kaşığı limon tuzu

Topladığımız veya pazardan aldığımız ham zeytinin acılığını gidermek için çizme, kırma veya salamura olarak acısı çıkarılmaya çalışılır. Ayrıca zeytinlerdeki oleuropein maddesinin verdiği acılığı gidermek için NaOH (Kostik) denilen kimyasal madde bu amaçla kullanılır. Zeytinler güzelce yıkanır. Zedeli olanlar ayıklanır. Zeytinin iki yerine çekirdeğine ulaşacak kadar çizik atılır. Eğer hemen olmasını istiyorsanız çizik sayısını fazlalaştırabilirsiniz. Zeytini çizmemizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını çıkarmaktır. Hemen olmasını istemiyorsanız çizmeyebilirsiniz de. Çizdiğimiz zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkmasını daha çabuk sağlıyoruz. Eğer çok daha çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız bir de kırma yöntemi var. 

Çizilen zeytinler 1 kg lık cam kavanoza koyulur. Üzerine içme suyu ilave edilir. Ağzı kapatılır. Haftada bir suyu değiştirilir. 2 Hafta sonra tatlandırma işlemi yapılır. Tatlandırmak için tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanarak yapabilirsiniz.
Zeytini koyacağımız suyun miktarına göre tuzunu ve limon tuzunu koymalıyız. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis ediniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ