1903 - 1977 tarihleri arasında yaşamış, günlükleɾi ve eɾotik yazılaɾıyla tanınan, İspanyol, Küba ve Danimarka kökenli Fransız yazar. ...

Anais Nin,
(21 Şubat 1903 - 14 Ocak 1977)
İspanyol, Küba ve Danimarka kökenli Fransız yazar.
Uzun yıllar Anais Nin aynı anda iki kişiyle evli kalmıştır. 
Bir sanatçı ve bankacı olan ilk kocası Hugh Guiler ile 1923 yılında evlenmiştir. 
Günlükleri ve erotik yazılarıyla tanınan Anais Nin tam manasıyla cinsiyetsiz bir aşık, kadınları ve erkekleri aynı anda seven deli bir ruh, babasına çaresizce aşık bir kız çocuğu.  Başyapıtı olarak kendi hayatını yazan ve yaratan bu delişmen yazar.
Kökleri İspanya, Küba ve Danimarka’ya dayanan bir Fransız.

1903 yılında Fransa’da doğmuş. Babasına deliler gibi aşıktı. Freud’un deyimiyle Elektra Kompleksi içindeydi. Babasını hoşuna gitmek zorunda olduğum bir erkek diye tanımlıyordu. Babası onu çırılçıplak bir halde küvete sokup fotoğraflarını çekiyordu. Babasıyla ilişkisi Anais’in ağır bir ateşli hastalık geçirir. Güzelliğinin sembolü olan buklelerini kaybeder. Onu ve kardeşlerini babasının kırbaçlaması ve çocukların gözünün önünde bir kediyi döverek öldürmesi Anais’in annesi için bardağı taşıran son damla olur. Anais, annesi ve kardeşleriyle beraber Amerika’ya göçtü. 

Yolda da ona sonradan büyük ün kazandıracak günlüklerini tutmaya ve görüp yaşadığı her şeyi kayıt altına almaya başladı. Bir müddet ressamlar için modellik yaptı. Modellik yaptıktan sonra bir bankacı olan Hugh Guiler ile evlendi. Eşiyle beraber Paris’e yerleştiler. Paris Anais için arzu ettiği hayatın kalbiydi. Üstelik babası da Paris’te yaşıyordu. Anais ünlü yazar Henry Miller ile tanıştı. Henry ve Anais’in ortak noktası edebiyattı. Anais’in kocası Hugh kendi seyahatleri sırasında Anais’in kuzeni Eduardo ile cinsel ilişkiye girdiğini biliyordu. Henry Miller’ı kendisi için bir tehdit olarak görmüyor ve ikiliyi kendi hallerine bırakıyordu. 

Anais Nin ve Henry Miller bazen sevgili, bazen usta çırak, bazen baba kız, bazen de anne oğul oldukları karmaşık bir ilişkiye adım attılar. Henry Miller’ın karısı June’un da Paris’e gelmesiyle ilişki daha da karmaşık bir hal aldı. Böylece Henry, Anais ve June bir grup oldular. June ve Anais Paris’teki bütün vakitlerini birlikte geçirmeye başlamışlardı. Beraber alışverişe gidiyor, yemek yiyor, sokaklarda sarmaş dolaş dolaşıyorlardı. Anais June’a utangaçlıkla karışık büyük bir tutkuyla bağlanırken June da bu ilgiyi karşılıksız bırakmadı.

June’ın New York’a geri dönmesinin ardından Anais Nin, Henry Miller’ın bütün hayatını paylaşmaya başladı. Onunla genelevlere bile gidiyordu. Neredeyse iki yıl sonra June tekrar Paris’e döndüğünde artık işler değişmişti. Anais kendini June ve Henry’nin arasını düzeltmek zorunda hissetmişti. June ise hem Anais’i, hem de Henry Miller’ı acımasızca eleştirmekten geri durmuyordu. Böylelikle birbirlerine tuhaf fakat güçlü bağlarla bağlanmış olan bu üçlü yavaş yavaş birbirinden kopmaya başladı, ve bu üçlü tuhaf aşk ilişkisi son buldu.

Kеnnеth Angеr'in Inauguration of thе Plеasurе Domе (1954) adlı filmindе Astartе olarak rol aldı. Ayrıca Maya Dеrеn'in Ritual in Transfigurеd Timе (1946) vе Guilеr'in Ian Hugo ismiylе yönеttiği Bеlls of Atlantis (1952) adlı filmlеrdе oynadı.

Günlükleri ile tanın Anais, 17 Mart 1955 yılında Rupert Pole ile evlendi. Fakat bu sırada ilk eşi Huge’dan da ayrılmamıştı. Anais her ikisini de ayrı ayrı idare etti. Anais Nin 1977 yılında Kaliforniya da öldü. Ölümüne kadar da bu ikili yaşayışı fark etmediler. 1985 yılında Hugh Guiler’ın ölümünden sonra Rupert Pole’un izniyle Anais’in günlükleri kitap haline getirildi ve yayınlandı. Anais Nin'in cesedi yakılarak külleri Santa Monica Körfezi’ne serpildi.

Türkçede yayımlanan eserleri;
Venüs Üçgeni, Ateş Merdivenleri, 
İçsel Kentler-1, İçsel Kentler 2, İçsel Kentler 3, İçsel Kentler 4
Albatrosun Çocukları,  
Dört Odalı Kalp,  
Aşka Evinde Casus, 
Maskeli ve Çıplak Elizabeth Barille,
Elena Lawrence'ın Batık Kadını, 
Herny ile June, 
Günce 1931-1932 
Yeni Duyarlılık, 
Kadına ev Erkeğe Dair

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ