"Dekameron" adlı yapıtıyla ünlü, İtalyan yazar ve şair ...













Boccaccio,
Giovanni Boccaccio,
İtalyan şair ve yazar.
1313-1375 yılları arasında İtalya'da yaşamış olan yazar.
16 Haziran 1313 tarihinde, İtalya'nın Floransa şehrinde Giovanni Boccaccio, küçük bir toprak sahibinin çocuğu olarak dünyaya gelmiş.
Yazar, Dante ve Petrarca’dan etkilenmiş, özellikle Petrarca ile sık sık buluşarak onun telkinleriyle Latince ve Grekçe öğrenmiştir.

Homeros, Euripides ve Aristoteles’ten çeviriler yapmıştır. İlkçağ dinlerini değer olarak Hıristiyanlıkla bir tutması, böylece dinlerin göreli bir doğruluklarının bulunduğunu öne sürmesi Rönesans dönemine özgü yeni bir anlayışı yansıtır.

Başlıca yapıtı dönemin günlük yaşamından çeşitli kesitleri öyküleştirdiği Decameron’dur.
Türkçeye de Dekameron (On Gün) adlı eseri Decameron Hikayeleri adı ile çevrilmiştir. 

Boccaccio, Decameron ve On Famous Women dahil olmak üzere çok sayıda önemli eser yazdı. Genealogia Deorum Gentilium Libri isimli bir başka yapıtı klasik mitoloji üzerine çalışanlar için dört yüzyıl boyunca temel başvuru kaynağı olmuştur. Bir hümanist olarak insan doğasını, insanın duyusal kapasitesini ve duygulanımlarını açık bir üslupla, tüm doğallığı içinde betimleme yoluna gitmiş, bu şekilde insan yaşamını kilise ve törelerin baskı ve sınırlamalarının ötesinde yalın bir gerçeklik olarak ele alma cesaretini göstermiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ