Özellikle "Pata Pata" adlı şarkısıyla uluslararası bir üne sahip olan Güney Afrikalı şarkıcı ve aktivist...

Miriam Makeba,
Mama Africa,
Zenzile Miriam Makeba.
(D. 4 Mart 1932 - Ö. 9 Kasım 2008),
Güney Afrikalı bir şarkıcı, söz yazarı, oyuncu.
Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi ve sivil haklar aktivistiydi. Afro pop , caz ve dünya müziği gibi müzik türleriyle ilişkili olarak, Güney Afrika'da apartheid ve beyaz azınlık hükümetine karşı bir savunucu olarak faaliyet gösterdi. Johannesburg'da doğdu. Makeba babasının ölümünden sonra çalışmak zorunda kaldı. 
17 yaşında kısa ve kötü niyetli olan ilk evliliğini yaptı. 1950 yılında tek çocuğunu doğurdu. 

Çocukluktan beri vokal yeteneği vardı. 1950 yılında Cuban Brothers, Manhattan Brothers ve tamamı kadınlardan oluşan Skylarks grubu ile caz yaptı. Geleneksel Afrika melodilerinin bir karışımını icra ederek profesyonel şarkı söylemeye başladı. 

Makeba'nın kariyeri Amerika Birleşik Devletleri'nde gelişti ve birkaç albüm ve şarkı çıkardı, en popüler olanı, 1967 yılında Miriam Makeba, ABD'de hit olan Pata Pata şarkısını yaptı. Belafonte ile birlikte 1965 yılında Grammy Ödülü aldı. Birleşmiş Milletler'de Güney Afrika hükümetine karşı ifade verdi ve sivil haklar hareketine dahil oldu. 

1968 yılında Kara Panter Partisi lideri Stokely Carmichael ile evlendi. Sonuç olarak, beyaz Amerikalılar arasındaki desteğini kaybetti. ABD hükümeti yurtdışına seyahat ederken vizesini iptal etti ve Carmichael'ın Gine'ye taşınmasına neden oldu. Çeşitli bağımsızlık kutlamaları da dahil olmak üzere, çoğunlukla Afrika ülkelerinde performans sergilemeye devam etti.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ