İzlanda'da 2021 yılında yeniden lav püskürtmeye başlayan bir yanardağ ...

Fagradalsfjall,

Fagradalsfjall Yanardağı,
İzlanda volkanik bir ada üzerinde ve bir çok küçük adadan meydana gelmiş bir devletdir.
İzlanda'da bir yanardağ 781 yıl sonra lav püskürtmeye başlayan bir yanardağ. 
İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda bulunan Fagradalsfjall Yanardağı, yıllar sonra lav püskürtmeye başladı (2021).

İzlanda'da bulunan Fagradalsfjall yanardağından küçük patlamalarla lav akıntıları bölgede iki yönde yayıldığı bilgisi ilgil kurumlarca açıklandı. Bölgede zıt yönde ilerleyen lavların, yaklaşık 32 kilometre uzaklıktaki başkent Reykjavik'ten görüldüğü belirtildi. Acil durum yetkilileri, patlamanın yerleşim yerlerine uzak bir vadide gerçekleşmesi nedeniyle tahliye yapılmasının beklenmediğini ifade etti.

Reykjanes Yarımadası'nda, 20 gün içinde 50 binden fazla deprem oldu. Bilim insanları, Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik levhaları arasında kalan İzlanda'daki bu depremlerin, volkanik bir patlamanın habercisi olabileceği ihtimali üzerinde durmuştu.

Yine 
İzlanda'ya ait bir yanardağ olan Eyjafjallajökull (1666 m.), 2010 yılında tüm Avrupa'yı ve ülkemizi de etkileyen kül bulutlarının oluşmasına neden olmuş, küçük buzullarından birisidir.  Eyjafjallajökull diğer adıyla ada dağ buzuludur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ