İsveç'te, kaliteli zaman geçirmek için hamur işleri ve kahve ile verilen mola, kültürel gelenek ...

Fika,

(feeka)
İsveç'te, güzel bir bahçede ya da mekanda hamur işleri ile kahve molası tarzı bir kültürel gelenek. 
Fika, Kahve (veya dilediğiniz sıcak içecek) ve tercihen tatlı eşliğinde bir mola vermek, sosyalleşmek olarak açıklanıyor. 
Fika, kaliteli zaman geçirmek için verilen mola ile yavaşlamaktır.

Kahve veya çay ile bir köşede dostunuz, arkadaşınız, eşiniz, kimi isterseniz fırından yeni çıkmış tatlı ve hamurlu yiyeceklerle ara verme, yavaşlama ve sıcak bir içecekle tatlının tadını çıkarma niyetidir. 

İsveçliler fika kelimesini tercüme etmemeyi tercih ediyor. Önemini kaybetmeden olduğu gibi kullanılmasını istiyorlar. Sadece bir kahve molası anlamında bir sözcük olmasını istemiyorlar.
İsveç'te Teşekkür ederim (Tack) ve Merhaba (Hej) nasıl doğal olarak söyleniyorsa, Fika da öyle söylensin ve uygulansın. Anlamını ve görevini bozmadan. Fika, bir kahve içmekten çok daha fazlasıdır. Bu sosyal bir fenomendir. Kaliteli bir zaman geçirmek için bir kahve molasıdır. Fika her an, sabah ve akşam olabilir. Evde, işte veya kafede tatlı ile mola arasıdır. Günde birkaç kez uygulanan bir gelenektir. Eşlik eden tatlılar çok önemlidir. Tarçınlı çörek, kurabiyeler, kekler, fika yiyecekleri olabilir. Bu yüzden İsveçliler dünyadaki en çok kahve ve tatlı tüketicileridir.

İsveç'te meyve bahçelerinde ve parklarda elma yaygındır.
Bu durumda fika için aşağıdaki Elmalı Kek şahane olur.

Malzemeler; 
(8-10 parça için)
125 gr tereyağı, oda sıcaklığı
125 gr beyaz şeker
2 yumurta
150 gr sade un
1 çay kaşığı kabartma tozu
(1ml) tuz
2 yemek kaşığı süt
3-4 elma
2 yemek kaşığı beyaz şeker artı 2 yemek kaşığı öğütülmüş tarçın

Yapılışı;
Fırını önceden 200 ° C' ye ısıtın. Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Ekmek kırıntıları ile kaplayın. Mikser, elektrikli bir çırpma teli kullanarak tereyağı ve şekeri kabarana kadar çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyin ve tereyağı karışımıyla birlikte çırpın. Un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip iyşce karıştırın. Sütü ekleyin. Karışımın pürüzsüz bir macun olamsı için karıştırın. Tepsiye dökün. Elmaları soyun, dilimlere ayırın ve çekirdeklerini çıkarın. Şeker ve tarçınla çevirip karışımla birlikte tavaya koyun. Yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişme derecesini bir şiş veya kürdan ile test edin. Kuru ise kek pastası afiyetle yemeğe hazırdır. Hayattan kaçış için uygun tat.

Stockholm'de birkaç fika mekanı;
  • Vete Katten; Adı Budapeşte olan bol kremalı, acı badem kurabiyesi ve kıtırlı rulo pastası mükemmel.
  • Saluhall Gurme Market; Ostermalm’den alınacak fırından yeni çıkan tarçın ruloları.
  • Kaffe; Buranın favori tatlısı, yeşil fıstıklı paskalya çöreği.
  • Johan & Nyström; Stockholm’de hem kahve hem de çay severleri mutlu edecek içi bol süt aromalı ev yapımı marhsmellow, dışı çikolatalı fındık kaplama lezzet topunu tadı ile fika yapın.
  • Drop Coffee; Dünyaca ünlü bir kahveci. Stockholm’de Hipsterlı kahveler eşliğinde fika yapmak için ideal mekan.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ