Beyaz üzüm pekmezine un katılarak hazırlanan geleneksel atıştırmalık ...

Köftür,
Anadolu jelibonu.
Beyaz üzüm pekmezine un katılarak hazırlanan geleneksel atıştırmalık. Nevşehir ve Kırşehir başta olmak üzere bağcılığın geliştiği birçok bölgede yaygın bir şekerleme türüdür. Doğal ve herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan yetiştirilen üzümden  elde edilen üzüm suyu (şıra) kaynatılır. Kaynayan şıraya yavaş yavaş ve eşit miktarlarda un dökülür.  Şıra kaynatılması ile pekmezleşir. Un ile de koyulaşarak kazandaki ürün köftür haline gelir.

Kısmen pelteye de benzeyen bu tatlı, kazanda kaynarken, alınarak bakır tepsi, ahşap yayvan tabaklara dökülür. Serin, güneş görmeyen bir alanda soğumaya bırakılır. Dinlenerek soğuyan köftür, donup kalıplaşır. Kalıplaşan köftür, dinlenme işleminin ardından keskin bir bıçak yardımı ile bir lokmalık kare şeklinde kesilir. Kesim işlemi ile köftürlerin zeminlerinin halen yaş veya nemli olduğu görülür. Kesilen köftürler, temiz bir bezin üzerine aralıklı ve üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Güneş veya ışık altında kurutulmaya bırakılır. Kurutulan köftürler, ağızları kapanacak şekilde kaplara konularak toprak altında veya serin bir alanda bekletilir. Bu bekletme işlemi sırasında köftür şekerlenir. Şekerlenen köftür, ürünün tam anlamıyla olduğunu ve sağlıklı olarak tüketilebileceğini gösterir.
Anadolu jelibonu olarak da bilinen köftür, servis edilir. 
Afiyet olsun. 

Faydaları;
Antioksidan özelliğiolan bu ürün enerji kaynağıdır. Vücutta kan dengesini sağlar. Kilo almak isteyenler için uygun değildir. Protein ve yağ deposudur. Çocukların gelişiminde faydalıdır. Dengesiz beslenmeyi önler. Gebelikte bebeğin gelişimine ve anne sütünün artmasını sağlar. Afrodizyak etkisi vardır. Kanser, sinir hastalıkları, parkinson ve alzheimer gibi hastalıkları önler. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ