Kahramanmaraş ilinde bir yayla ...

Uludaz,
Kahramanmaraş’ın güneyindedir.
Uludaz yaylası şehir merkezine 65 km. uzaklıktadır. Uludaz Tepesi (2.259 m.), bulutlarla kaplıdır. Zirvesinde sürü halinde uğur böcekleri ile doğa turizmi açısından dikkatleri üzerine çekmektedir. 

Zirvede bulunan uğur böceği türü, halk arasında gelin böceği, uğur böceği veya  uç uç böceği olarak bilinen Coccinellidae familyasındandır. Yörede en çok bilinen yedi noktalı uğur böceği olan Coccinella septempunctata'dır.  

Mevsimsel olarak göç eden uğur böcekleri çok hareketlidir. Kışın metabolizmalarını dondurup kış uykusuna yatan uğur böcekleri yaz aylarında yeniden uyanarak bölgeye canlı ve renkli bir görüntü kazandırmaktadır. 

Uğur böcekleri, yazın yaprakların arasında uçuşan ve tarım zararlısı olarak bilinen yaprak bitleri, beyaz sinek ve trips ile beslenir.  Taş altında, gevşek bir ağaç kabuğunun altında, kuytu yerlerde 50-100 uğur böceğine rastlanabilmektedir.

Kahramanmaraş’ın ünlü yaylaları;
Başkonuş, Bertiz, Binboğa,
Çalıbalma, Çevirme,
Karagöl, Kazma, Kozludere
Gonan, 
Üçkaya, 
Yedikuyu, 
Yavşan, Yenicekale. 

Yukarıdaki bu yaylalar temiz havası ve soğuk suları ile ünlüdür. Piknik, doğa yürüyüşü, dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteler için uygundur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ