Sinemanın kült filmlerinden olan James Bond serisinde, en çok başrolde oynayan İskoç oyuncu ...

Sean Connery,
Sir Thomas Sean Connery.
007 James Bond.
Şövalye,
(d. 25 Ağustos 1930; Edinburgh, İskoçya - ö. 30 Ekim 2020; Nassau, Bahamalar),
İskoç oyuncu ve yapımcı.

En çok James Bond'u canlandırmasıyla tanınır.
1988 yılında Dokunulmazlar'daki İrlandalı polis rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar aldı.

2000 yılında Holyrood Sarayı'nda Kraliçe tarafından şövalye ilan edildi.

Sean Connery, genç yaşlarda sütçülük yapmaya başladı. Sonra Kraliyet Donanması’na karıldı. Connery askerden terhis edildi. Donanmadan ayrıldıktan sonra pek çok farklı işte çalıştı. 1951 yılında, King’s Theatre adlı tiyatroda sahne arkasında çalışmaya başladı. Burada sergilenen oyunlarda rol alarak oyunculuk kariyerine ilk adımı attı.

Gençlik yıllarında vücut geliştirme sporu ile uğraşan ve 1950 yılında Mr. Universe yarışmasını kazanan Connery, ayrıca Bonnyrigg Rose takımının gençler kadrosunda da top koşturdu.

Sean Connery profesyonel olarak ilk kez 1958 yılında "Another Time, Another Place” isimli filmde rol aldı. Filmin çekimi sırasında başrol oyuncusu Lana Turner’ın erkek arkadaşı ganster Johnny Stompanato’nun silahlı saldırısına uğrayan Connery, saldırganı etkisiz hale getirmeyi başardı ve Stompanato’nun sete girmesi yasaklandı.

Sean Connery, 1962 yılından sonra sinemanın kült filmlerinden olan James Bond serisinde, başrolde oynadı. Serinin ilk 5 filmi olan Dr No, From Russia with Love, Goldfinger, Thunderball ve You Only Live Twice’da filmlerinde gizli ajan 007 James Bond’u canlandıran Connery, bir süre için bu karakteri canlandırmaya ara verdi. 1971 yılında çekilen Diamonds Are Forever için tekrar seriye geri döndü. 1983 yılında ise serinin Never Say Ever Again filminde rol alarak 007 Bond, James Bond serisini bitirdi.

Diğer filmlerinden bazıları;
Murder on the Orient Express,
Marnie,
Gülün Adı,
Highlander,
The Untouchables,
Indiana Jones and the Last Crusade.

Connery, “The Untouchables” filmiyle “En İyi Yardımcı Aktör Oscarı” nı kazandı. Ayrıca Gülün Adı filmiyle de BAFTA ödülü kazandı. Sean Connery, 8 Haziran 2006 tarihinde gerçekleşen ödül töreninde American Film Institute’den ömürboyu başarı ödülü kazanmasının ardından sinemadan emekli olduğunu açıklamıştı.

Ünlü aktör, 30 Ekim 2020 tarihinde, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ