Yunan kebabı ...

Souvlaki,
Yunanca: σουβλάκι,
Yunan kebabı.
Yunanistan'da keyifle yenen bir kebabtır. Kebabla genellikle pita ekmeği servis edilir. 
Souvlaki,
Suvlaci, 
Kuşbaşı et parçaları ve sebzelerle bir şiş üzerinde yapılan ızgaradır.


Yunan fast food yemeğidir. 
Pide ekmeği, patates kızartması, limon ve soslarla servis edilebilir. Ama kebab tadında tek yenir.
Genellikle Yunanistan ve Kıbrıs'ta kullanılan et domuz etidir, ancak tavuk, sığır eti ve kuzu eti de kullanılabilir. 

Souvlaki Kebabı (6 şiş) için yapılışı;
500 gr. kuşbaşı et.
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı taze biberiye
1 çorba kaşığı taze kekik
1 limonun kabuğu
Tuz, karabiber

Souvlaki kebabını tavuk, kuzu veya dana etleriyle yapmak mümkün. Önerilerim, tavuk yapılacaksa but eti, kuzu sırt veya but, dana ise bonfile, kontrfile gibi ızgaralık kesimler kullanılması. Etleri hazırlarken, 2-3 cm’lik kuşbaşı doğramak gerekiyor.

Etinizi hazırladıktan sonra, zeytinyağı, sirke, ince kıydığınız sarmısak, ince kıydığınız biberiye ve kekik yaprakları, limon kabuğu rendesi, tuz ve karabiberle karıştırın. Eğer taze kekik ve biberiye yoksa bir tatlı kaşığı kuru kekik ve yarım tatlı kaşığı kimyonla da deneyebilirsiniz. Soğanı dörde bölün, sonra her bir çeyreği tekrar enine bölün, iri soğan parçaları elde edin, ve bu iri parçaları da kabın içerisine alın. Kabın üzerini bir streç filmle kapayın ve buzdolabında en az bir saat, mümkünse 2 ila 4 saat arası marine edin.

Sonra bir parça et, bir parça soğan olacak şekilde şişlerinizi hazırlayın. Her bir şişe 6 parça et dizebilirsiniz. Soğan haricinde biber, mantar, domates gibi sebzeler de koyabilirsiniz. Bir ızgara tavasında ya da mümkünse mangalda güzelce pişirin. Pita ekmeği içerisinde kuru cacık ve domates ekleyerek servis yapın. 

Not: Evde bambu şişler kullanacaksanız, 6 adet şişi ilk önce en az bir saat su içinde bekletin. Böylece çubukların yanmalarını engelleyeceksiniz.


Pita ekmeğinin yapılışı;

320 gr. un
160 ml. süt
80 ml. su
2 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 fiske toz şeker.


Mayayı süt, su ve şekerle karıştırın. Su ve sütün oda sıcaklığında, hatta mümkünse 30 derece sıcaklıkta olması tercih edilir. Tuz ve unu bir kaba alıp iyice karıştırın. Eğer elinizde varsa içerisine biraz taze kekik yaprağı da ekleyebilirsiniz.

Mayalı karışımı 5-10 dakika bekletin, biraz köpürecek, üzerine zeytinyağı da ekleyin ve un karışımınızın üzerine ekleyin. Hamur bir araya gelmeye başlayana kadar bir kaşıkla karıştırın. Sonrasında hafifçe unladığınız bir yüzeyde elinizle 5-10 dakika kadar yoğurun. Hamurun elastik ve pürüzsüz bir hal alması gerek. Bu noktaya geldiğinizde, zeytinyağı ile hafifçe yağladığınız bir kaba alın, mayalanması için üzerini streç filmle kapayın ve bir saat ılık bir mekanda bekleyin. Sürecin sonunda hamurunuzun büyüklüğü 2 katına çıkacak.  Hamurunuzu alın, altı parçaya ayırın, tüm parçalardan küçük bezeler yapın. Üzerlerine elinizle veya bir fırça ile biraz zeytinyağı sürün.

Tezgahınıza da yine el veya fırça ile biraz zeytinyağı sürün ve bezelerinizi elinizle açın. İsterseniz merdane de kullanabilirsiniz, hamuru çok aşırı inceltmeden, yaklaşık 20 cm. çapında daire şeklinde açın. 

Sıcak bir teflon tavaya az miktarda zeytinyağı damlatın, hamurları sırayla, her bir yüzünü 2-3 dakika kadar pişirin. Çok fazla pişirmeyin, ekmeğinizi kurutmayın.

 Arapların mutfağından eksik olmayan bir ekmek türüdür. Ankarada da çoğunluk gobit ekmek diyorlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ