"Martı", "Vişne Bahçesi", gibi oyunlarıyla tanınmış Rus yazar ...

Antov Çehov. 
Anton Pavloviç Çehov, (1860-1904)
Oyunları ve öyküleri ile dünya edebiyatında çok özgün bir yeri vardır. 
Azak Denizi kıyısındaki Taganrog' da doğdu. 
Rus yazarlarından Anton Pavloviç Çehov, bir taşra bakkalının oğludur. İlk ve orta öğrenimini Taganrog 'da tamamladı. Moskova'da 1879 yılında tıp öğrenimine başladı. Tıbbiyeyi okurken gazete ve dergilere kısa mizah  öyküleri yazdı.  Çehov tıp öğrenimini bitirdi. Oyun yazarlığına tek perdelik oyunlarla başlayan Çehov yazarlığa devam etti. 

Sahnelenen ilk başarılı oyunu Ivanov' dur. 
Çehov 1890 yılında bir tutuklu ve sürgün yeri olan Sahalin Adasına gitmiş. Burada izlenimlerini Sahalin Adası adlı kitapta yayınlamıştır. Bir araştırma tezi niteliğini taşıyan Sahalin Adası, hapishane koşullarında bazı iyileştirmeler yapılmasına yol açtı. 1891 yılında Avrupa gezisine çıkan yazar, Rusya'ya döndükten sonra, en güçlü yapıtlarından 6 Numaralı Koğuşta özgürlükçü düşünceleri savundu. Bu dönemde yazdığı oyunlar arasında başyapıtlarından Martı ise, ilk kez 1896'da St. Petesburg'da sahnelenmiş.

Çehov 1894 Martında bir akciğer kanaması geçirdi. Tedavi için Karadeniz kıyısındaki Yalta'ya yerleşti. Vanya Dayı, Üç Kız Kardeş ve yazarın ölümünden az önce tamamladığı Vişne Bahçesi gibi değerli eserleri bitirdi. 

Çehov, Çar tarafından kabul edilerek Akademi üyeliğine seçilmiştir. Martı oyununun ünlü oyuncusu Olga Knipper ile evlenmiş. Tedavi için gittiği Almanya'daki Badenweiler' de bir sağlık merkezinde veremden ölmüştür.

Eserleri;
Ayı.
Anton Çehov'un eserleri ...
Vanya Dayı,
Üç kızkardeş,
Orman cini,
Vişne Bahçesi,
Martı, Maske,
İvanov,
Teklif,
Jübile,
Düğün,
Besleme,
Korkulu Gece,
Kara Keşiş,
Maran­gozun Köpeği Kaştanka.
Bir Taşralının Öyküsü,
Asma Katlı Ev,
Belalı Misafir,
Bahis.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ