Kıbrıs'ta yapılan bir tatlı sofra şarabı ...

Kumandarya,
Commandaria,
Kıbrıs'ta yapılan bir tatlı sofra şarabı.
Bir commandaria markası olan St.John Commandaria, KEO tarafından limasolda üretilir. 
Güney Kıbrıs'ın Commandaria  şarabı yıllardır üretilmektedir. Şişenin arka kısmında şöyle der; "Antik çağlardan beri yaygın olarak beğeni toplayan bu eşsiz şarap, 11. yüzyılda Haçlı Seferleri sırasında Aziz john Şövalyeleri tarafından ünlendi. 

Keo'nun St. John Commandaria Şarabı, tatlı bir tat ve meşe ağacı, kuru meyve ve baharatlardan oluşan güçlü bir buket sunar. Bir aperatif veya yemek sonrası içkisi olarak idealdir."

Commandaria şarabı, adını Limasol’un batısındaki Kolossi Kalesi’ni çevreleyen “Grand Commanderie” denen alandan alıyor. Burası, 12. yüzyılda Tapınak Şövalyeleri’nin karargahı olarak kullanılmış. Şövalyeler adada yıllardır yapılan ve Hesiod’un de bahsettiği Nama Şarabı üretimine eğilip, şarabı daha rafine hale getirerek Avrupa’ya satmaya başlamışlar. Birçok şarap için söylenen Kralların şarabı, şarapların kralı sözünün, Commandaria için, İngiltere’ nin Aslan Yürekli Richard sıfatıyla tanınan kralı tarafından söylendiği iddia ediliyor.
Sadece Kıbrıs adasının güneybatısındaki 14 köyde ve sadece Mavro ve Xynisteri üzümlerinden yapılmasına izin verilen Commandaria şarabı, 2 yıl meşe fıçılarda dinlenip kendine gelmesi gerekiyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ