Abhaz mutfağına özgü fasulye ezmesi ...

Akud,
Fasulye ezmesi,
Soğuk sunulan bir yemek olup memlekette, sıcak yenilen bir yemektir
Abhaz mutfağına özgü fasulye ezmesi.

Abhaz mutfağından bazı örnekler;
Abısta;
Abhazlar ekmek yerine Abısta dedikleri ince darı veya mısır unundan ve suda pişirilen bir nevi kaçamakları vardır. Esasen pastadır. Atşı da derler. Bu darı eski zamanlarda aluw denilen ilkel bir el değirmeniyle çekilerek tamamen kabukları çıkarılan ve un haline gelen öz beyaz darıdır.
Suda pişirilmek suretiyle lapa haline getirilirlir. Mısırdan yapılan Abısta da eski zamanlarda aynı usulle yapılırdı. Mısır, un yapılmak üzere değirmene verilmeden evvel fırında iyice kurutulmalıdır. Pasta istenilen kıvamda yapılabilir. Pişirilen pastaya bazen tuz katmazlar. 

Abaza peyniri;
Abhazların yine (Çerkez peyniri) diye dünyada şöhret bulmuş olan nefis bir peynir türleri vardır. Yapımında gösterilen özellik dolayısıyla emsali yoktur. 250-1000 kg. arasında, yuvarlak biçimde imal edilir. Bu peynirler, et kurutulmasında olduğu gibi özel bir şekilde kurutulduğundan uzun bir zaman bozulmadan muhafaza edilmektedir. Taze olarak da kullanılır.

Açamukua;
Abhazların Açamukua denilen nefis bir yemekleri vardır. Müstesna hallerde, özel olarak yapıldığı için pek tanınmaz. Sadece açamukua için yapılan, Aşv Eyletese denilen çok taze peynir vardır. Aşv Eyletese peyniri ile süt, şeker veya baldan yapılır.

Ahaluj;
Üçgen şeklinde, suda haşlanmış, peynirli, bir nevi börekdir. Abhazlar buna Haluja derler. İçine konan malzemeye, kendilerine mahsus bazı baharlı otlarda ilave edildiğinden (Azıbra gibi) çok lezzetli oluyor.

Hampal;
Birden ince açılmış hamurun içine peynir ve soğan konur. Yumurta büyüklüğünde veya biraz daha büyükçe yuvarlak hale getirilip suda pişirilen bir hamurdur.

Kabzı;
Kestane kabağı ezmesinden yapılan ve bir nevi tahammür edilmiş (ekşimek) ve oldukça baharlı bir nevi boza.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ