Trabzon'un Maçka ilçesinde bir manastır ...

Vazelon,
Trabzon'un Maçka ilçesinde bir manastır.
Vazelon Manastırı Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir Yunan manastırıdır. Trabzon şehir merkezinin 40 kilometre güneyinde yer alan manastır 
270 yılında inşa edilmiş. İmparator I. Justinianus, 565 yılında manastırın onarımını yaptırmış.  

Vazelon Manastırı 1410 yılında yeniden inşa edilmiştir. Sümela Manastırı'nın, Vazelon Manastırı'nın gelirinden elde edilen parayla inşa edildiği söylenir. Kilise kuzeyindeki dış duvarlarda Cennet, Cehennem ve Mahşer Günü ile ilgili freskler görmek mümkündür. 

Manastır, başta Farslar ve Türkler olmak üzere işgalci güçler tarafından birçok kez saldırıya uğramış ve harap edilmiştir. 490 yılında manastır, Sasaniler tarafından yıkılmıştır ve içindeki 400 kişi öldürülmüştür. Osmanlı Türk egemenliği sırasında (1453–1922) manastır birçok kez yıkılmıştır. 1821 yılında manastırın baş rahibi Chrysanthos, diplomatik nedenlerle yapılan manastırın çevresindeki 40 Hristiyan köyünün katliamından kaçmayı başardı. Manastır 1922 yılında tamamen yıkıldı, günümüzde harabe halindedir. Manastır, 1922 yılında Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi sonucu Türkiye'den Rum nüfusun sınır dışı edilmesinin ardından terk edilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ