“Küba Devrimi” sırasında Fidel Castro’nun ilk eylemini gerçekleştirdiği kışlanın adı...

Moncada,
Moncada Kışlası,
Küba Devrimi sırasında Fidel Castro’ nun ilk eylemini gıerçekleştirdiği kışlanın adı.
Movimento’ nun tarihe geçen eylemi Moncada kışla baskını olarak bilinir. Baskının düzenlendiği kışlanın konumu kritikti. Santiago de Cuba, etrafı dağlarla çevrili izole bir bölgede yer alıyordu.

Ayrıca Havana’ ya olan uzaklığı sebebiyle Batista tarafından gönderilecek destek kuvvetlerinin zamanında ulaşması güçtü. Kışla zapt edildiği takdirde, coğrafyanın avantajı kullanılıp savunma açısından üstün konuma geçilecekti.

1953 yılında Moncada Kışlası Antonio Maceo alayının merkezi konumundaydı. Öneminden dolayı ülkedeki ikinci büyük kışlaydı. İçinde bin kadar asker barındırıyordu. 
Bir karnaval Pazarı, saldırı gerçekleştirilecekti. Dolayısıyla geleneksel olarak adanın dört bir tarafından pek çok gencin kentte olduğu varsayımıyla savaşçılar dikkat çekmeyecekti. Fidel komutasındaki grup gelmiş. Bir sürpriz ateşle kışladakiler uyarılmış. Çatışma kışla dışında, savaş konumunda gerçekleşti. Koşulların güçlüğü dolayısıyla Fidel Castro çekilme emri verdi. Moncada Kışlası baskını başarısızlıkla sonuçlandı.

1 Ocak 1959 tarihinde diktatör Fulgencio Batista' nın Küba' yı terk etmesinin ardından Fidel Castro' ya bağlı bin kişilik bir kuvvetin Havana' ya girmesiyle yeni bir yönetim başladı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ