"Andızotu" da denen ayçiçeğine benzer bir bitki ...

Telekya,
Telekiya,
Telekia Speciosa (Telekya Sipeçoza)
Andızotu,
(Inula aucherana), 
Latince İnula Helenium,
Yabani ayçiceği, 

Elecampane,
Atgözüotu,
Indusotu,
Alant,
Yapışkan Andızotu,
Andızotu da denen ayçiçeğine benzer bir bitki.
Sarı çiçekli, acı ve kokulu bir ot. Telekia, çiçekli bir bitki cinsidir. 
Papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitki türüdür. Andız otu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Andız otu, 1,5 metre yüksekliğe kadar büyür. 
Temmuz - Eyül aylarında papatya benzeri çiçek açar. İç Anadolu'da yayılış gösterir. Yaprakları biraz kalın ve etlidir. Deniz seviyesinden 550-1900 metre yükseklikteki nemli ve tuzlu alanlarda yaşar. Dere boylarında, rutubetli çalılıklar arasında ve ormanlarda bulunur. 

Andız otu, birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Mide ağrısına iyi gelir. Ağrılı ve düzensiz regl tedavisinde kullanılır. Akciğer iltihabı tedavisinde kullanılır. Kansızlığa iyi gelir. Yüksek tansiyonu dengeler. Balgam söktürücüdür. Kalbe kuvvet verir. İştah açar. Sindirimi kolaylaştırır. Safra ve karaciğer ağrılarına iyi gelir. Tümör gelişimini durdurur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Terletir. Sarılığa iyi gelir. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Solunum yollarındaki mikropları öldürerek sterilize eder. Bronşite iyi gelir. Böbrek ve mesane taşlarını eriterek idrar yollarından atılmasını sağlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ