Meksika’ya özgü, hoş kokulu ve hafif acı bir çay...

Damyana,
Damiana,
Latince Adı: Turnera Diffusa
Meksika’ya özgü, hoş kokulu ve hafif acı bir çay.
Aromatik yaprakları olan küçük bir çalı türüdür. Meksika kökenli olan bu bitki, günümüzde Teksas, Karayip Adaları ve Güney Afrika’ da yetiştiriliyor. Yaprakları tırtırlı olup; kenarları boyunca 10-25 mm genişliğinde 3-6 diş bulunur. 

Yaprakları Orta Amerika kültürlerinde (Aztek, Maya ve İnkalar) eskiden beri çeşitli amaçlar için kullanılagelmiştir. Maya medeniyetinde Damiana baş dönmesi, denge kaybı ve cinsel istek arttırıcı olarak kullanılmıştır. Son 100 yıldan fazla bir süredir damiana’nın birincil kullanımı hem erkekler hem de bayanlar için cinsel fonksiyonları dengelemek ve düzenlemekle ilgili olmuştur. 

Yaprak döken bir çalı olan damiana, yaklaşık 3 metre boyunda ve 2 metre genişliğinde yetişir. İyi drenajlı topraklara ve bol güneşe ihtiyaç duyar. Genellikle kuru ortamlarda daha iyi yetişir. Hem kayalık hem de kumlu bölgelerde yetişebilmektedir. Yaz ortasına kadar sarı çiçekler açar.

Damiananın yaprakları terapötik (tedavi edici) amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarından kapsüller, sıvı özü ve bitkisel çaylar elde edilir. Genellikle çay formunda tüketiliyor. Anti-anksiyete ve afrodizyak etkileri ile meşhur olan damiana çayı, cinsel sağlık üzerindeki faydaları sebebiyle özellikle tercih ediliyor. Damiana anti depresant (sakinleştirici), tonik (kuvvet verici), idrar arttırıcı ve idrar yolları antiseptiği, öksürük giderici ve hafif laksatif (Müshil) etkileri için de kullanılmaktadır.

Damiana Likörü, 
Damyana likörü,
Meksika'dan hafif bitkisel bazlı bir likördür.
Meksika, Baha California'da yetişen damiana bitkisiyle yapılır. Şişe benzersiz bir şekilde şekillendirilmiştir ve bir İnka Tanrıçası'ndan modellenmiştir. Damiana Margarita, Meksika' nın Los Cabos bölgesinde çok popüler ve Meksika margarita folkloru, şimdiye kadar yapılan ilk margarita'nın Damiana Likörü ile yapıldığını söylüyor.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ