Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen hafif sütlü tatlı ...

Keşkül,

Keşkül tatlısı.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen en hafif sütlü tatlılardan bir tanesidir. Keşkül derviş çantası anlamına gelmektedir. Osmanlı döneminde dervişlerin bellerine iple bağladıkları kaselere keşkül adı verilirmiş. Bu tatlının adının çıkış yeri bu çantadır. 
Dilenen dervişlere yiyeceklerini koymaları için keşkül adı verdikleri çantalar takılırdı. Dilenmek günümüzdeki gibi değildi. Felsefi tarikat olarak görülür, dilenerek toplananlar dergaha götürülür orada tüketilirmiş. İlerleyen zamanlarda ki Kanuni döneminde imaretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlı halini almıştır. Osmanlı döneminde ihtiyaç sahiplerini doyurmak amaçlı yapılan ve zengin besin maddeleri içeren hafif sütlü tatlıya da keşkül denmiş. Keşkül, hem hafif olmasından dolayı hem de aromalı ve hoş kokusu sayesinde yemeklerden sonra cezbedici bir Osmanlı lezzetidir. Çocukların ve büyüklerin de severek yediği keşkül tatlısı hem çok kolay hem de oldukça kısa sürede yapılan bir sütlü tatlı çeşididir.Keşkül yapımı:
Malzemeler;
5 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
5 yemek kaşığı toz badem (tercih iri çekilmiş)
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi

Tatlının Yapılışı;
Süt, toz şeker, buğday nişastası, yumurta sarısı ve toz badem derin bir kaba alınır. Tüm karışım ateşe konulmadan önce biraz karıştırılır ki malzemelerin tamamının karışımı sağlanabilsin. Tüm karışım orta derece ateşte yavaş yavaş karıştırılır. Tatlının lezzetinin iyi şekilde verilebilmesi ve topaklanma olmaması için karışım devamlı olarak karıştırılmalıdır. 
Yavaş yavaş kaynamaya başlayan karışımın üzerine 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi azar azar ilave edilir. Püf noktası kesinlikle karıştırmaya ara vermemeniz gerekmektedir. Tamamen kaynayan keşkülü ocaktan alın ve servis kaselerine dökün. Öncelikle keşkül kıvamının kaselere tam olarak oturması için 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra soğuması için yaklaşık yarım saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde meyve ve badem ile süsleyerek, servis yapınız.

Keşkül sözcüğünün başka anlamı;
Mevlevi dervişin boynuna takarak dilendiği, yiyecek topladığı ekseri hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ