Arı zehri ...

Apitoksin,
Arı zehri,
Arı zehiri,
Apitoksin, acı, renksiz, sıvı bir kimyasaldır. Bal arıların zehir keselerinin içinde bulunur. Arı sokmasına maruz kalındığında insan vücuduna giren maddedir.  Apitoksin zehirinin aktif maddesini proteinler oluşturur. Bu madde etanol tarafından etkisiz hale getirilebilir. Asidik bir kimyasal madde olup pH değeri 4.5 - 5.5 arasındadır. İnsanların %1' inin arı sokmasına, yani apitoksine, karşı alerjisi olduğu tahmin edilmektedir.  İlaç sanayiinde kullanılan üretimi bilgi ve teknik gerektiren maliyeti yüksek bir kimyasaldır.

Arı zehiri, işçi arılarda zehir bezlerince üretilip zehir torbasında depolanır. Hücreden yeni çıkmış arıların zehir üretme yetenekleri çok az olup 12 günlük olduklarında en yüksek üretim kapasitesine ulaşırlar ve 20 günlük olduklarında zehir üretme yeteneklerini kaybederler.  Biriktirdiği zehri plastik bir kap içerisinde buz dolabında muhafaza ediyor. Arı zehiri kremi özellikle MS, ekrem romatizimları, bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor. Tedavi edici özelliğinin yanı sıra, kan dolaşımını hızlandırdığı için, dolaşım bozukluğu olan hastalıkları da iyi ediyor.

Arı zehri ile yapılan tedaviye apiterapi denir. Apiterapi, Türkiye’ de bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri gibi ürünlerle yapılan tedavidir. Aslında apiterapi Çin, Kore ve Japonya gibi Doğu ülkelerinde arı zehri tedavisidir. Arı zehri tedavisi arı zehrilerini kullanarak akupunktur noktalarına enjekte edilen tedavi yöntemidir. Arı zehri çok sayıdaki farmakolojik maddeleri içerir . Arı zehrinden bulunan melittin ve apamin en güçlü antienflamatuar etki gösterdiği için enflamatuar hastalıklarda büyük faydalıdır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ