Çin’in, Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan virüs salgınının adı. ..

Korona, 
Corona, 
nCoV, Covid 19
Vuhan virüsü, 
Korona virüsü, 
Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıktı. 
Yeni tip koronavirüs salgını ölümlere neden oldu. 

Çin’in bir çok kentinde karantina uygulanarak giriş ve çıkışlar yasaklandı. 
Karantina altına alınan kentlerde toplu ulaşımın geçici olarak durduruldu.  Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.  Hastalığın ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor ve ölümle sonuçlanıyor.  

Corona virüsleri üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemiyor. 

Evcil, yabani ve tarım hayvanlarında (kedi, yılan, yarasa ve deve gibi) hastalık yapabilen bir virüs topluluğudur. Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösteriyor. 

Tıpkı mevsimsel grip etkeni gibi yakın temas, öksürük ve aksırık gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir. Çoğunlukla hafif orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ortaya çıkar. Ateş, baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi solunum yollarına ait belirtiler ön plandadır. Hastalık ayrıca bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi mide-bağırsak şikayetlerine de neden olabilir.  Hastalığın en önemli komplikasyonu zatürre ve solunum yetersizliğine yol açıyor olmasıdır. Ayrıca akut bronşit ortaya çıkabilir. Corona virüsü enfeksiyonu SARS'a (ciddi akut solunum yetersizliği sendromu) neden olabilir. Bu durumda hastanın yoğun bakımda tedavisi gerekir. 

SARS

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalmak hastalığın kısa sürede geçmesinde etkilidir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ