"Gizemli zatürre" de denilen akut solunum yetersizliği sendromunun kısa yazılışı ...

SARS,  
Severe Acute Respiratory Syndrome.
Akut Solunum Yetmezliği Sendromu.
Gizemli Zatürre, 
Halk arasında Gizemli Zatürre hastalığı olarak biline SARS yani akut solunum yolu yetersizliği sendromu, ani ateşle başlar.

Çok ağır seyreden ve sebebi bilinmeyen bu hastalık, virüslerle oluşan bir solunum yolları hastalığıdır. SARS ile ilişkili koronavirüs etkendir. İnsanlarda tipik olmayan pnömoniyle seyreden, oldukça bulaşıcı ve öldürücü bir viral hastalık olup şiddetli akut solunum sendromudur. Sağlıklı kişiye bulaştığı taktirde, kişinin bağışıklık sistemine göre 2 ile 6 gün içinde etkisini göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) adına Vietnam´da çalışmakta olan ve 26 Şubat 2003 tarihinde bu hastalıktan hayatını kaybeden Dr. Carlo Urbani  (Castelplanio, Italy October 19, 1956 – Bangkok, Thailand March 29, 2003) tarafından tanımlanmıştır. Hastalık Vietnam, Thailand, Çin, Hong Kong gibi ülkelerde çok fazla kişiyi etkileyerek ölümlere neden olmuştur. 2003 yılı başlarında Asya’ya, Kuzey Amerika’ya ve ardından da Avrupa’ya yayıldı. 

Görüldüğü ülkeler; Avustralya, Almanya, İtalya, Singapur, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Hong Kong, Tayvan, Fransa, İsviçre, Tayland, İrlanda, Romanya, İngiltere, ABD, Vietnam. SARS virüsü (coronavirus) yüksek ateş ve kuru öksürük ile başlamaktadır. Kuluçka devresi 2-7 gündür. Titreme ve aşırı terleme giderek sulunum yetmezliğine neden olmaktadır.

Hasta baş ağrısı ve solunum güçlüğü çekemeye başlarsa en kısa zamanda solunum cihazına bağlanarak, gerekli tedavilere başlanmalıdır. Hastanın bulunduğu alanda kesinlikle hava solunmamalı gerekli tedbirler alınmalıdır. Hastanın bulunduğu odada öksürmesi virüsü bulaştırmaya yeter.

Sars virüsüne karşı bir ilaç henüz yoktur. Zatürre için uygulanan a
ntibiyotik ve antiviral tedavisi bu hastalık için de  uygulanır.  Sars virüsünün uzay yolculuklarından dünyaya geldiği söylenmektedir. Hasta izole edilmeli ve hasta eşyalarına, kullanılan tıbbi aletlere dezenfeksiyon uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemini arttırmak için bol C vitamini tüketilmelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ