Yeni Zelanda’ya bağlı Beyaz Ada’nın kuzeyindeki aktif bir Yanardağ ...

Whakaari,
Whakaari Yanardağı,
Yeni Zelanda’ya bağlı Beyaz Ada’ daki  bu Whakaari Yanardağı 2019 yılının aralık ayında patladı. Çok sayıda ölü ve yaralılar oldu (En az 16 ölü, 50'ye yakın yaralı). Patlama sonucunda sismik aktivitenin artması ve yeni patlama riski sebebiyle arama kurtarma çalışmaları yapılamıyor. 

Whakaari Volkanı, 
Beyaz Ada,
Yeni Zelanda ,
Whakaari volkanı, Yeni Zelanda’ nın başlıca iki büyük adasından biri olan Kuzey Adasının yaklaşık 48 km doğusuna konumlanmış, Plenty körfezindeki Beyaz Ada üzerindedir. Ada volkandan oluşmasından dolayı Whakaari adası olarak da bilinir. 

Günümüzde halen aktif olan andezit bir stratovolkan türünün en iyi örneklerindendir. Hemen hemen dairesel bir şekle sahiptir. Ada 2 metre çapında ve deniz seviyesinden 321 metre yüksekliktedir. Yeni Zelanda’da bulunan tek aktif volkandır. Adadan eski zamanlarda sülfür çıkartmak amacı ile (antibiyotiklerin olmadığı eski dönemlerde sülfür antibiyotik amaçlı kullanılıyordu) yapılan çalışmalar 1914 yılında 10 çalışanın hayatını kaybetmesi üzerine kazılara son verilmiştir. 

Bu ada Sümsük kuşları, (Morus serrator) için bir üreme alanı olduğu belirlenmiş ve korumaya alınmıştır. En büyük patlamalar 1981, 1983 ve 2019 yıllarında olmuştur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ