Bursa’nın İnegöl ilçesinde bir şelale...

Kıran,
Kıran Şelalesi,
Ayıdağı şelalesi,
Dokuzlar Şelalesi (Yeşil Havuzlar)
İnegöl-Bursa
Kıran şelalesi Bursa’ya 58 kilometre uzaklıktaki İnegöl ilçesinin 13 kilometre güneyindedir. Kıran köyüne 4,8 km mesafededir. Kıranyayla'ya çıkan stabilize yol üzerindedir. Şelaleyi Uludağ'ın eteklerinde bulunan Ayı dağından akan kar suları oluşturur.

Kıran şelalesinin bir adı da Ayıdağı şelalesidir. Şelale suları yaklaşık 20 mt. yüksekten bir kaya bloğu üzerine düşer. Kıran Şelalesi ve yaylası, dağcılık ve trekking amacıyla kullanılan doğal güzelliklere sahip bir bölgededir. Kuzyatağı ve balaban yaylasından inen kar suları arka arkaya 9 küçük şelale oluştururlar. İsmini bu şelalelerden almaktadır.

Bursa Şelaleleri;
Şapçı Şelalesi,
Mustafa Kemalpaşa İlçesinin Şapçı köyündedir. Şapçı Şelalesi, 15 m. Yükseklikten dökülen ve Uludağ’dan gelen bir şelaledir. Bölge yoğun meşe, ıhlamur ve kayın ormanı içindedir. Şapçı Köyü, Mustafa Kemalpaşa ilçesinden 15km uzaklıktadır.
Köyden 1,5 saatlik bir yürüyüş ile şelaleye ulaşılabilir.

Alaçam Şelalesi;
Kestel’ in Alaçam Köyüne 1 km uzaklıktadır. Alaçam Şelalesi de Bursa’nın diğer şelaleleri gibi Uludağ’ dan gelen sudan oluşur.

Saitabat Şelalesi;
Bursa’dan 21 km uzaklıktadır. Saitabat Şelalesi özellikle doğa sporları ile ilgililerin buluşma noktası haline gelmiştir. Ankara yolunun 14. km den sonra sağa doğru 7 km içeridedir.

Kürekli Şelalesi;
Bursa, Yıldırım ilçesinde bulunan Küreklidere şelalesi 82 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelale Deliçay üzerinde ve 4 kademelidir. Küreklidere Uludağ’daki eski volfram madeninin doğusundan doğar. Denizden yüksekliği 1850 m. ‘den akmaya başlar. Aynı adı taşıyan kanyon boyunca sarp araziden akar. Birçok yerde irili ufaklı şelale meydana getirir. Kent ormanının gözdesi olan kürekli şelalesi, Cumalıkızık köyü yakınındadır.

Oylat Şelalesi;
İnegöl ilçesine 27 km uzaklıktadır. Aynı bölgedeki Roma döneminde kurulduğu tahmin edilen Oylat kaplıcalarından 1 km ileridedir. Oylat kaplıcalarından yürüyüş parkuru ile ulaşılabilen şelaleye araç yolu yok. Bölge yoğun çam ağaçları ile kaplıdır. Oylat Şelalesi, girişinde bir mağara vardır. Şelale 15m yükseklikten düşmektedir.

Suuçtu Şelalesi;
Mustafakemalpaşa İlçesine 10 km uzaklıktadır. Suuçtu şelalesi 38 m yükseklikten dökülmektedir. Fay hattının çökmesi ile oluşmuştur. Suyun döküldüğü yerde mesire alanları vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ